Period godišnjih odmora i letovanja je pred nama. Bukirali ste željenu destinaciju, kupili novi kupaći kostim i isplanirali na kojim plažama ćete uživati, međutim, ostalo je još nekoliko sitnica na koje morate obratiti pažnju pre nego što se prepustite čarima odmora. Boravak na visokim temperaturama i izlaganje UV zracima je uvek izazovno za našu kožu i kosu, stoga ih moramo adekvatno pripremiti kako bi se što bolje prilagodile novoj klimi. Pored toga, besprekorna linija učiniće da se osećamo zadovoljnije sopstvenim izgledom na plaži, pa treninzi i pripreme tela za leto veoma često počnu još nakon završetka zime. U nastavku pročitajte koji tretmani će pripremiti telo na spefične vremenske uslove i doprineti da se se osećamo srećnije i opuštenije u najnovijem bikiniju.

Pedikir i meka stopala

More i plaža podrazumevaju da ćemo veći deo vremena provoditi bosonogi, ili u papučama i sandalama. To znači da želimo negovana i meka stopala, stoga je pedikir jedan od neizostavnih tretmana u sklopu priprema za leto. Nežne boje laka za nokte odlično će se uklopiti sa bronzanim tenom, a i ukoliko se deo laka ošteti dok hodamo bosi, nedostaci neće biti toliko vidljivi usled svetlije boje laka. Preporučuje se da pedikir obavite nekoliko dana pre putovanja, a kako biste izbegli dehidrataciju kože stopala, redovno koristite preparate koji su hrane vašu kožu i regenerišu je.

Povezana vest:  Muškarci na štiklama i ove godine podržali borbu protiv raka dojke

Hidrirana i zategnuta koža 

Intenzivni treninzi i zdrava ishrana pozitivno utiču na izgled našeg tela, ali u nekim slučajevima nisu dovoljno jaki u borbi protiv upornih nedostataka na koži. Jedan od najrasprostranjenijih problema sa kojima se suočava veliki broj žena jeste celulit – najveći neprijatelj leta i krivac za manjak samopouzdanja kod mnogih. Srećom, zahvaljujući modernoj tehnologiji, postoje efikasni tretmani za uklanjanje celulita koji će koži vratiti zategnutost i poboljšati njenu teksturu. Kako je koža tela izložena suncu, neophodno ju je redovno hidrirati – kako pre odlaska na odmor, tako i tokom boravka na moru. Preporučuje se da praktikujete pilinge desetak dana pre putovanja i nakon svakog tuširanja nanosite odgovarajući losion za hidrataciju kože. Na taj način ćete sprečiti pojavu suvoće i iritacije kože, i sačuvati njenu mekoću i blistavost.

Uklanjane neželjenih dlačica

Glatka koža je neizbežan morski „aksesoar“ koji će se najbolje slagati sa bikinijem i učiniti da izgledate blistavo dok se opuštate na plaži. U zavisnosti od vaše kože, odabraćete željeni tretman uklanjanja neželjenih dlačica. Korišćenje brijača se ne preporučuje, jer veoma često izaziva iritaciju kože, a i ima kratkotrajniji efekat. Ukoliko planirate depilaciju kod kozmetičara, pobrinite se da na vreme zakažete termin kako bi crvenilo u potpunosti nestalo pre nego što otpočnete sa izlaganjem suncu. Laserska epilacija je metoda koja daje dugoročnije rezultate, ali ju je neophodno isplanirati ranije, jer se sastoji iz više tretmana.

Povezana vest:  Počinje sezona balova u Beču

Lepršava i zdrava kosa

Pored kože, kosa je podjednako izložena suncu i trpi njegove neželjene efekte. Zato ju je važno na vreme pripremiti i hraniti, kako po povratku ne biste imali suvu i ispucalu kosu. Savetuje se da suve krajeve odstranite pre odmora, izrastak prekrijete željenom nijansom farbe. Tokom boravka na moru, redovno isperite kosu nakon izlaska iz vode, koristite blage šampone bez sulfata i ne zaboravite na balzam koji će učiniti da kosa bude glatka i sjajna. Kokosovo ulje je odlična prirodna maska za kosu koja će biti idealna zaštita od sunca, a pritom ima i izuzetno prijatan miris. Izbegavajte vezivanje mokre kose u rep, jer ćete ju je na taj način dodatno izlomiti i oštetiti. Dozvolite joj da se prosuši, pa tek onda koristite gumicu za kosu.

Povezana vest:  Džej Zi najavio memoare

Sunčanje i zaštita kože

Priprema tena za more počinje odmah s dolaskom proleća. Kako biste na vreme zaštitili vašu kožu od UV zračenja, važno je početi sa korišćenjem adekvatnih krema s pojavom prvog sunca. Koristite zaštitnu kremu svaki put kada izlazite napolje i pomoću korisnih aplikacija proveravajte jačinu sunčevog zračenja. Izbegavajte boravak na otvorenom kada je UV indeks visok, a dok ste na odmoru,suncobrani vam mogu biti idealno sklonište. U zavisnosti od temperature i jačine zračenja, povećavajte faktor zaštite birajući adekvatnu kremu. Na taj način ćete imati osunčanu i blistavu kožu, bez crvenila i perutanja.

Kako biste mogli da se prepustite morskim talasima i uživate u svim čarima odmora, pratite navedene beauty savete i osećajte se blistavo i isupunjeno u svakom trenutku.

Tekst: Ljiljana Bugarin

Foto: Mikhail Nilov i Oriana Polito