Da li ste znali da su Danci najsrećniji ljudi na svetu? Na ovaj podatak već godinama ukazuju društvena istraživanja, a kao jedan od razloga ističu to što ovaj narod ume da uživa u malim stvarima i specifičnom stilu i načinu života poznatom kao “hygge”, koji predstavlja udobnost, blagostanje, ugodan ambijent i udovoljavanje sebi. U maloj državi na severu Evrope, koja izgledom podseća na poluostrvo, živi skoro šest miliona stanovnika, a svoje slobodno vreme najčešće provode u letnjikovcima kojih u Danskoj ima čak 200 hiljada. Danci imaju dugu tradiciju boravka u ovim malim oazama, uređenim po principu skandinavskog dekora u skladu sa prirodom i „stress free“ konceptom. Topli dani predstavljaju idealno vreme za opuštanje u bajkovitom ambijentu, a ukoliko i vi želite da napravite svoju hygge oazu  i u potpunosti uživate u letnjim mesecima poput Danaca, u nastavku vam donosimo nekoliko saveta.

Zašto u Danskoj postoji toliki broj letnjikovaca?

Danska vlada je putem državne inicijative pre 400 godina odlučila da ponudi povoljne parcele industrijskim radnicima koji su živeli u prenaseljenim kvartovima velikih gradova. Ideja iza inicijative je bila da se svakom danskom državljaninu pruži mogućnost boravka u prirodi i na svežem vazduhu, a letnjikovci su generacijama ostajali u porodicama, dok se prava renesansa dogodila tokom ekonomskog rasta 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Kako napraviti hygge oazu u svom domu?

Tokom letnjih meseci svaki boravak na svežem vazduhu je važan, bilo da je reč o vikendici na moru ili terasi u centru grada. Ipak, ne znači da je svaki spoljašnji prostor zona relaksacije i uživanja – često se balkoni i terase koriste za odlaganje stvari za koje ne pronalazimo mesta negde drugde. Za početak je važno da odredite koji deo bašte, dvorišta ili balkona postaje vaša hygge oaza.

Dekoracije i udobni jastuci

Vaša hygge oaza je i odraz ličnog ukusa, u kojoj svaki detalj pravi razliku. Uredite spoljašnji prostor ukrasnim jastucima u očaravajućim bojama, opuštajućom lounge baštenskom garniturom, saksijama i ukrasnim tanjirima i činijama. Prilikom izbora baštenske garniture treba voditi računa o načinu održavanja, stilu i prostoru koji vam je dostupan.

Ništa bez društva

Usled užurbanog načina života, provođenje vremena sa porodicom i prijateljima postalo je pravo bogatstvo. Pokažite im svoju hygge oazu i napravite dansku zabavu na vaš način, tako što ćete zajedno napraviti omiljeno letnje jelo ili koktel, igrati zabavne društvene igre, a kako bi doživljaj bio potpun, zapalite vatru u posudi za paljenje vatre ili napravite hotel za insekte. Danci obožavaju da provode vreme na otvorenom i da žive u skladu sa prirodom, zato organizujte sa decom kampovanje u bašti i doživite potpuno novu pustolovinu.

Igra osvetljenjem

Osvetljenje je temelj svake atmosfere. Uz sveće kreirajte intimnu i ambijentalnu atmosferu, a sa lampicama, fenjerima i solarnim lampama zabava može da potraje i tokom cele noći. Baštenski fenjeri su apsolutni favorit u danskim letnjikovcima, jer prave sjajnu atmosferu u svakom ćošku. Danci često postavljaju manje lampione na sto kao ukras ili velike fenjere na tlo u različite uglove spoljašnjeg prostora. Solarna svetla su prigušena i nenametljiva, a podrazumevaju i održivo i štedljivo rešenje, o čemu Danci itekako vode računa.

Priroda je za Dance utočište i mesto gde idu da obnove energiju. Kada niste u mogućnosti da odete na obalu ili u šumu, pozovite prirodu da dođe kod vas. Dajte svojoj terasi dodir divljeg i neukroćenog, što će vam sigurno probuditi osećaj avanturističkog planinarenja ili ušuškanog piknika.

Foto:  Morten Rehné

Povezana vest:  Pandora - nova kolekcija proleće/leto 2012