Trend promene posla je nešto što je primetno na tržištu, bez obzira na veličinu kompanije i kvalitet poslovanja. Današnje promene se brzo odigravaju, zaposleni lako prelaze sa jednog posla na drugi i ne postoji problem kada je pronalazak novog posla u pitanju. Ova odlika modernog načina života se znatno razlikuje od prošlih vremena kada je jedan posao držao ljude na istom mestu od prvog dana pa sve do penzije. Danas zaposleni neće da trpe nepovoljne uslove jer znaju da ih samo nekoliko oglasa za posao deli od pronalaska bolje opcije od one na kojoj su trenutno.

Mala plata

Kao jedan od najčešćih uzroka za napuštanje posla se navodi mala plata ili nedovoljne finansijske stimulacije za ostanak na poslu. Postoje ljudi koji znaju da izračunaju koliku realnu platu zaslužuju i ukoliko ne postignu dogovor za nadređenima, dolazi do raskola i napuštanja posla. Finansijska nadoknada za obavljanje posla je veoma bitan faktor i prilikom pronalaska posla, ali i kada je u pitanju donošenje odluke o prekidu radnog odnosa ili želje za promenom. Adekvatna plata za posao koji radnik obavlja se smatra podsticajem da se održe normalni odnosi i dovede do stimulacije zaposlenih kako bi ostali na poziciji koju obavljaju.

Povezana vest:  Kako Beč profitira od evropskog turizma

Nedostatak odgovarajuće komunikacije

Komunikacija je osnovno sredstvo za rad i kako bi firma funkcionisala u najboljem redu, potrebno je da svi imaju jasne kanale za razgovor i rešavanje problema. Česti su slučajevi da je komunikacija prekinuta ili da ne postoji hijerarhija kada su ovi kanali u pitanju. Nakon nekog vremena se stvori velika količina stresa i netrpeljivosti koja se ne može ispraviti i dovodi do problema. Kako je prekid komunikacije značajan faktor ne samo za kvalitetno obavljanje posla nego i za normalne odnose u kancelraiji, čim se jave prvi problemi, velike su šanse da će izostati želja da se situacija popravi.

Ambicije za bolje mesto

Ponekad se desi zasićenje od tipa posla koji obavljamo i stvori se želja za novom pozicijom koja trenutno nije dostupna ili ne postoji u firmi u kojoj je neko zaposlen. Ovo dovodi do želje za pronalaskom novog posla koji će ispunjavati sve naše želje i pomoći nam da gradimo uspešnu karijeru. Takođe, ovo će vas usmeriti u pravom smeru kako biste nastavili karijeru na poziciji koju želite i omogućiti vam da stvorite bolje uslove za rad. Ovde u pomoć dolaze istaknuti oglasi za posao koji će vas postaviti na odgovarajuću poziciju i omogućiti vam da nastavite da napredujete i razvijate karijeru u pravcu koji je najpovoljniji za vas.

Povezana vest:  Švedski princ se oženio bivšom zvezdom rialitija

Loša atmosfera u kancelariji

Zaposleni predstavljaju ogledalo kompanije i pokazuju kako ona zaista funkcioniše iznutra. Ukoliko među kolegama vlada loša atmosfera i neprijatan osećaj, potrebno je raditi na tome da se to popravi. Ipak, ovo ponekad nije moguće i postoje pojedinci koji ne mogu da izdrže da rade u ovakvoj atmosferi i na ovakav način. Oni se odlučuju na prekid radnog odnosa kako bi karijeru nastavili u zdravom okruženju, daleko od negativne sredine koja utiče na njihovo obavljanje posla i raspoloženje. Timska atmosfera je nešto na šta treba da utiču i zaposleni ali i poslodavci kako bi se svi pobrinuli da rade u pozitivnom okruženju.

Povezana vest:  PANDA PROŠETALA BEOGRADOM!

Neprilagođeno radno vreme

Određeni posao zahteva određenu količinu sati, ali ponekad ove dve stvari nisu usklađene i dovode do nedefinisanog radnog vremena. Kratki rokovi ili velika količina posla koju nije moguće uraditi u zadatom radnom vremenu stvaraju loš pritisak na zaposlene da sve obave u kratkom vremenskom periodu. Tu nastaje potreba za dodatnim radom koji nije plaćen i samo predstavlja oduzeto vreme od slobodnog vremena zaposlenog i dovodi do opterećenja i zasićenja.

U današnje vreme menjanje poslova je sastavni deo poslovnog sveta i svi zaposleni pristaju na poslove znajući da ih u bilo kom trenutku mogu promeniti. Pored tolikog broja oglasa za posao, ova potraga ne traje dugo i uvek postoji šansa da se nađe bolji posao koji će biti bolji od prethodnog.

Tekst: Ljiljana Bugarin

Foto: Magnet.me by Pixabay i rawpixel.com