Rodna ravnopravnost i dalje predstavlja bolnu tačku u svim sferama društva i svim njegovim slojevima, čak i u 21. veku. Aktivisti širom sveta se bore protiv različitih vrsta nepravdi, pa i ove, ali se ne nazire kraj različitom tretiranju muškaraca i žena, naročito u poslovnom svetu. Neumoljivi statistički podaci iz godine u godinu pokazuju razlike u visini plata, stopi mobinga i procentu rukovodećih pozicija u korist jačeg pola. Sam po sebi vrlo kompetitivan, svet preduzetništva je i dalje suroviji prema ženama. Ipak, to ne znači da one ne mogu da ostvare značajan uspeh. Kao pokretači sopstvenog biznisa, žene moraju da ulože srazmerno više rada, truda i znanja kako bi ostvarile svoje poslovne ambicije i ciljeve.

Neprekidno dokazivanje

Suočene sa ograničenjima prošlih vremena, patrijarhalnim uverenjima i brojnim problemima koji iz toga proizilaze, svaka žena koja želi da uspe u preduzetništvu, najpre mora da dokaže sebi i ubedi sebe da ona to može. Tek nakon toga može da se upusti u avanture poslovnog sveta. Razlozi za to su vrlo prosti. Žene preduzetnice su često u samom startu obeležene kao manje racionalne ili sposobne u odnosu na muške kolege i u takvim uslovima često osećaju pritisak da se dokazuju. Ukoliko su svesne sebe, svojih pravih vrednosti i sposobnosti, neće gubiti vreme na isprazna dokazivanja bilo kome. Radije će svoju energiju usmeriti na dostizanje zacrtanih poslovnih ciljeva i uspeti u svojoj nameri.

Povezana vest:  Prva ovogodišnja tribina Hemofarm fondacije „Na kafi sa psihologom” Tema: Samo nam je ljubav potrebna

Ozbiljne i pedantne

Žene preduzetnice su unapred svesne da će njihov put do cilja biti nešto duži, ne zato što se manje trude, nego zato što su vladajući društveni uslovi takvi. Stoga, uglavnom nastoje da u svoj rad i ponašanje unesu notu ozbiljnosti, kako bi tako bile i shvaćene. Takođe, žene su po pravilu pedantnije, bolje organizovane i vode više računa o kolegijalnim odnosima. Brinu o svojim zaposlenima, obezbeđuju im kvalitetan kancelarijski pribor, udoban nameštaj i redovne pauze za odmor. Često organizuju sastanke kolektiva ili individualne sastanke kako bi imale redovnu komunikaciju sa saradnicima i bile upućene u poslovanje do detalja. Sve navedeno su osobine koje ostavljaju vrlo malo prostora za greške i vode do vodećih pozicija na tržištu.

Povezana vest:  DONCAFE teniski turnir poznatih ličnosti odložen za 12. i 13. jun

Posao i porodica

Prava trudnica i porodilja su uvek aktuelna pitanja i jasno je da tu ima dosta mesta za napredak, naročito kada se radi o zaposlenim ženama. Iako ne možemo da poreknemo bolju osvešćenost očeva u poslednjih nekoliko decenija i njihovo učestvovanje u raspodeli poslova, majke se i dalje nalaze pod većim pritiskom. Njihovo prisustvo u prvim godinama života deteta je od presudnog značaja za njegov razvoj, od pitanja flašice ili dojenja, do neophodnog kontakta za pravilan kognitivni razvoj bebe. Preduzetnicama je teško da izbegnu stres kada sa jedne strane imaju porodicu kojoj treba da se posvete, dok istovremeno nastoje da žongliraju sa poslovnim obavezama, gde troše puno energije i vremena. Balans je teško i pronaći i sačuvati.

Rast i napredak

U surovom svetu tržišnih uslova, za uspeh je neophodno konstantno usavršavanje, učenje i napredovanje. Ne samo u smislu posla koji se obavlja, nego i ličnog rasta, bez kog nema prostora za učenje novih stvari i veština. Da bi ispunjavale taj važan zadatak, samousavršavanje, preduzetnice moraju da održavaju fokus, troše vreme i energiju i stalno pronalaze nove načine da balansiraju između posla i porodice. Srećom, danas je dostupno obilje onlajn kurseva iz različitih oblasti. Bilo da želite da naučite strani jezik, određeni program ili pohađate edukaciju u svojoj branši, možete to da ostvarite u nekoliko klikova mišem. Svaka veština koja vodi boljem poslovnom uspehu je dobrodošla.

Povezana vest:  8. mart – DAN ODGOVORNE KUPOVINE u organizaciji Udruženja Građana KOD i Galerije ALT, na platou ispred Opštine Zvezdara

Strah od neuspeha

Svako ko ulazi u preduzetničke vode zna koliko je strpljenja i samopouzdanja potrebno da bi se preduzeli prvi koraci. Kod žena je strah od neuspeha još dominantniji jer znaju u kakvo okruženje ulaze i uglavnom žrtvuju više svog vremena da bi opstale na tržištu. Ipak, ne zaboravite da ukoliko postavite čvrste temelje u početku, kasnije će vam biti lakše da uskladite porodicu i posao i lakše ćete pratiti viziju koju ste postavili. Strpljenje, istrajnost i sigurnost u svoje odluke su najbolji saveznici koji će vam trebati.

Činjenica je da postoji veliki broj uspešnih preduzetnica. Sledeći njihov primer, budite ponosni na svoju kompaniju i znanje koju posedujete, a uspeh neće izostati.

Tekst: Ljiljana Bugarin