Da li ste znali da svaka četvrta osoba na svetu ima neki vid alergije? To čini 30 odsto stanovništva, od čega su gotovo polovina deca školskog uzrasta. Sa druge strane, da li ste se nekada zapitali kako zapravo nastaju alergije i zašto su u porastu u poslednjih nekoliko decenija? Verovali ili ne, „krivac“ je naš imuni sistem – iako je dragocen u zaštiti organizma od različitih spoljnih uticaja, ponekad dolazi do situacija kada je preterano aktivan, usled pojačane koncentracije određenih supstanci. Ova preterana aktivnost kod osetljivih ljudi, a posebno dece, dovodi do alergijskih reakcija.

Povezana vest:  Netflixova zvezda - komičar Daniel Sloss dolazi u mts Dvoranu

Deca su znatno ugroženija, budući da je njihov imuni sistem u fazi razvoja. Tokom prve dve godine života, pretežno se javljaju alergije na hranu – i to najčešće na jaja, mleko, gluten, soju, ribu, morske i orašaste plodove. Zlatno pravilo prilikom uvođenja novih namirnica je da to bude u prepodnevnim časovima, kako bi se ispratila eventualna alergijska reakcija dok je dete budno. U slučaju reakcije, detetu treba odmah dati sirup protiv alergije, koji je preporučljivo imati u kućnoj apoteci. Međutim, ukoliko se desi da vam je ponestalo sirupa ili nekog drugog potrebnog medikamenta, brzo i lako ga možete pronaći i rezervisati putem nove online platforme APOTEKA.RS, a potom i preuzeti u vama najbližoj apoteci. Osim opcije pretrage i rezervacije lekova kojih u bazi ima više od 12.000, apoteka.rs svojim korisnicima nudi i opciju besplatnih konsultacija sa farmaceutima koji su tu da brzo i jasno odgovore na svako vaše pitanje.

Takozvane prolećne ili polenske alergije javljaju se kod dece između druge i pete godine, pre svega zato što je neophodno da ona budu u kontaktu sa polenom tokom nekoliko sezona cvetanja, kako bi ispoljila ovaj vid alergije. Statistike govore da čak 40 odsto dece ima prolećnu alergiju – zbog toga roditelji treba da obrate posebnu pažnju na najučestalije simptome poput otoka i svraba oka, curenja nosa i kijanja, kao i grebanja u grlu. Kada je u pitanju prevencija, za početak je potrebno uraditi testove putem kože ili krvi, za utvrđivanje alergena koji je kriv za reakciju, a potom izbegavati kontakt sa njim, koliko god je to moguće. Preporučuje se češći boravak u zatvorenom prostoru tokom cvetanja alergena, posebno kada je vreme napolju vetrovito ili kišovito, a poželjno je i zatvarati prozore i vrata kuće, naročito u sobi gde dete spava.

Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom može da smanji koncentraciju polena u nosu, a ne bi bilo loše opremiti se i lekovima iz grupe antihistaminika, sprejevima za nos, kapima za oči u slučaju svraba… Sve navedene proizvode moguće je naći na aplikaciji ili sajtu apoteka.rs koja u okviru svoje mreže broji više od 700 apoteka širom Srbije.

Povezana vest:  BRITANSKI MODNI DIZAJNER DŽAJLS DIKON PREDSTAVLJA NOVU MULTI SENZORNU KOLEKCIJU GARDEROBE POGODNE ZA MAŠINSKO PRANJE, INSPIRISANU ARIELOM I LENOROM

Bitno je imati na umu da alergije kod dece, ukoliko se ne leče, mogu da dovedu do vrtoglavice i loše koncentracije u školi, pre svega zbog lošeg spavanja usled zapušenosti nosa. Zbog češćeg disanja na usta, može doći i do poremećaja rasta zuba, a stalno prisutni sekret može da prouzrokuje zapaljenja uha i sinusa, kao i nastanak astme.

Povezana vest:  DANIJELA DIMITROVSKA AMIDŽIĆ ZA H&M