Sve duži i topliji dani nas mame da više vremena provodimo napolju u šetnji ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti koja će osvežiti i telo i um. I deca vole zabavu na otvorenom, ali im ponekad treba malo motivacije da se pokrenu. Zbog toga ove godine Sportski dani, u okviru programa edukacije školske dece ZdravoRastimo, koje tradicionalno organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé, imaju u fokusu verovatno najlepši deo detinjstva – igru.

Pod sloganom „Igraš ili ne?“ Nestlé poziva decu i roditelje na još jedno Nacionalno razmrdavanje, ovog puta uz neke stare, pomalo zaboravljene igre. Igre na otvorenom ne samo da podstiču fizički razvoj dece, već im pružaju i priliku da razvijaju socijalne veštine, poput komunikacije, deljenja i timskog rada. Ukoliko vam nedostaje inspiracije kako da pokrenete svoje najmlađe, evo nekoliko ideja.

Školice: Nekada su kocke iscrtane kredom na betonu krasile svako igralište i školsko dvorište. Ova klasična igra nije samo zabavna, već i veoma korisna. Dok skakuću, balansiraju na jednoj nozi i saginju se da dohvate kamenčić, deca jačaju zglobove i mišiće nogu, razvijaju osećaj za prostor, koordinaciju i koncentraciju, dok oni mlađi uče i brojeve.

Povezana vest:  Ivica Dačić otvorio Dečiji sajam

Hula-hop: Ako sami niste vični vrtenju obruča, potražite na internetu video tutorijale i zabava može da počne. Postoje različite tehnike poput šetanja s hula-hopom ili obrtanja oko ruke, a za veštije čak i oko noge ili vrata. Opuštena i zabavna, ova igra pomaže deci da razviju preciznost, koordinaciju, ali i osećaj za prostor. Smeh i jačanje mišića su zagarantovani.

Preskakanje vijače: Ova dinamična igra zahteva dosta energije, ali je odlična za jačanje celokupnog mišićnog sistema i pomaže deci da razvijaju koordinaciju i snagu. Pokažite im da se može preskakati i jednom nogom, unazad, i na još mnogo načina.

Povezana vest:  Zaposleni kompanije Carlsberg Srbija učestvovali u akciji pošumljavanja Beograda

Između dve vatre: Okupite decu iz familije ili komšiluka i zabava može da počne. Ova igra podstiče preciznost, brzinu, ali i smelost. Uči decu da pobeđuju i gube, raduju se i tuguju, sklapaju nova prijateljstva i još mnogo toga.

Frizbi: Stari dobri frizbi je sjajna igra koja podstiče decu na kretanje. Hvatanje može biti izazovno, ali će svima doneti puno smeha i radosti dok se trudite da uhvatite „leteći tanjir“ pre nego što padne na zemlju. Najbolje je bacati ga na travnatom prostoru.

Puštanje zmajeva: Vetrovit prolećni dan bez kiše je idealna prilika za puštanje zmaja. Ovo je razonoda u kojoj će i roditelji uživati jer savladavanje tehnike često predstavlja izazov i za starije, a svi će se sigurno dobro natrčati i steći kondiciju. Deca će uživati na svežem vazduhu i graditi samopouzdanje dok puštaju zmaja da leti u visine.

Povezana vest:  VIŠE HILJADA LJUDI NA COCA-COLA TRCI ZADOVOLJSTVA

Twister u prirodi: Transformišite ovu klasičnu igru u avanturu na otvorenom. Smejaćete se svi zajedno dok budete pratili uputstva na koju boju treba staviti ruku ili nogu, jer u tome je čar ove igre – dovodi igrače u smešne i nemoguće pozicije. Dodatna prednost je u tome što podstiče fleksibilnost i balans, i jača mišiće.

Podstičući decu na aktivnost promovišemo zdraviji način života koji je važan za pravilan rast i razvoj, ali isto tako provodimo kvalitetno zajedničko vreme, učestvujemo u njihovom odrastanju i stvaramo najlepše uspomene.

Zato zgrabite rekvizite koji su vam potrebni u zavisnosti od igre za koju se odlučite i krenite u avanturu. Hajde da se svi zajedno razmrdamo i damo primer mlađim generacijama kako mogu da budu aktivnije.

Igrajmo se i „zdravorastimo“ zajedno!