Unicef – Čestitke pune života

Vizual-Cestitke_pune_zivotaDečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) za Srbiju, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Instituta Servantes, organizuje svečanu izložbu pod nazivom „Čestitke pune života“ kojom će biti obeleženo 60 godina od rada na programu UNICEF čestitki. Ova zanimljiva izložba biće svečano otvorena u sredu u 12 časova u Galeriji Instituta Servantes, u Knez Mihailovoj ulici. Pobednički radovi učenika osnovnih škola iz cele Srbije na temu „Moja UNICEF čestitka“ biće izloženi u galeriji Instituta Servantes od 2. do 6. decembra. Na svečanom otvaranju biće, uz prisustvo predstavnika UNICEF-a, Ministarstva prosvete i Instituta Servantes, dodeljene nagrade za najbolje radove.
U okviru obeležavanja 60 godina rada na programu UNICEF čestitki, UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom prosvete pozvao učenike svih osnovnih škola u Srbiji na učesće u likovnom i literarnom konkursu. Najbolji radovi iz škola biće dostavljeni UNICEF-u tokom ove nedelje, a specijalna komisija izabraće tri najlepša crteža na temu „Moja UNICEF čestitka“ i tri najlepše poruke na temu „Moje novogišnje želje“.
Za tri prvoplasirana rada na likovnom i literarnom konkursu korporativni partneri UNICEF-a obezbedili su vredne nagrade.
Pobednički radovi biće izloženi na svečanoj izložbi u Beogradu u Institutu Servantes, od 2. do 6. decembra 2009. 
Tokom izložbe UNICEF će prikazati različite motive čestitki koje su proteklih decenija prodavane širom sveta. U proteklih 60 godina, mnogi poznati umetnici poklonili su UNICEF-u svoje radove koji su korišćeni za motive novogodišnjih čestitki i čestitki za posebne prilike. Tako su dela čuvenih španskih slikara, kao što su Pablo Pikaso, Salvador Dali, Huan Miro krasili UNICEF čestitke, a sredstvima prikupljenim njihovom prodajom finansiran je rad UNICEF-a koji je učinio mnogo za decu širom planete: od obezbeđivanja hrane, vode, vakcina do krova nad glavom, izgradnje bolnica i škola. 
Rezultati rada UNICEF-a za 6 decenija, pokazuju da je polozaj dece u svetu znacajno unapređen, a broj smrtnih slučajeva samo u poslednjih dvadeset godina prepolovljen.
Ako ste bar jednom poslali UNICEF čestitku, bili ste deo tog uspeha. 

Povezana vest:  Ostanite motivisani da vežbate i kod kuće