Uprkos detaljnim testiranjima koje svaka auto kompanija radi na svojim modelima jednostavno je nemoguće dati garanciju da će bilo koji od njih biti 100% pouzdan. Uvek postoje neke sitnice koje se na određenom modelu automobila kvare češće od drugih.

Ali i ti sitni kvarovi isto kao i oni krupni mogu vas koštati živaca i novca, jer svaki kvar zahteva popravku. Situacija je još komplikovanija ukoliko vam se dogodi da auto zakaže na putu. U tom slučaju, prvo je potrebno obezbediti šlepanje vozila do kuće ili do servisera, što predstavlja dodatni trošak a zahteva i strpljenje. Ovde je važno napomenuti da za svoje usluge svaka šlep služba cene određuje po pređenom kilometru, pa što je dalja lokacija na kojoj vam se desio peh, to će i cena šlepanja biti veća.

Kada su u pitanju polovni automobili, njihovu pouzdanost je zaista teško odrediti, s obzirom da ona pre svega zavisi od redovnosti servisiranja ali i od načina vožnje. Kod novih vozila, to je dosta lakše. Poznati auto-moto magazin AutoExpress nedavno je sproveo anketu o pouzdanosti novih modela porodičnih automobila za 2023. godinu i evo kakvi su rezultati.

#10 Volkswagen T-Roc

Nesumnjivo, Volkswagen je jedna od kompanija koja gleda u budućnost i koja se trudi da bude konkurentna na tržištu. Pa je tako sa vozilom T-Roc napravila pravi potez plasirajući ovaj inovativni model u SUV kategoriji.

T-Roc se prvi put pojavio 2017. godine i od tada je par puta modifikovan. U Evropi ga ima u varijanti četiri benzinska i dva dizel motora, tako da i sa te strane privlači najširi dijapazon kupaca. U prethodnoj godini prodat je u preko 180.000 primeraka.

T-Roc je dospeo na listu najpouzdanijih porodičnih automobila još 2022. godine, ali je u odnosu na prošlu godinu sada skliznuo za 7 mesta. Želeći da T-Roc model predstavi kao pravi pouzdani porodični automobil Volkswagen daje garanciju na ispravnost od tri godine, a u slučaju redovnog održavanja u ovlašćenom servisu, garantni rok se produžuje na pet godina.

#9 Citroen C4

U pomenutoj anketi vlasnici su se izjasnili da je Citroenov C4 dobro uklopljen, kvalitetno izrađen za svoju kategoriju i da poseduje dobar enterijer. Troškovi servisiranja su još jedna karakteristika koja ide u prilog ovom autu, jer je relativno jeftin za održavanje.

Povezana vest:  DELTA GENERALI BG CAR SHOW, Premijera Peugeot 308 RCZ

Prvi put se pojavio na tržištu 2004. godine, a prva generacija se proizvodila do 2010. Od tada pa sve do danas iz Citroenovih fabričkih pogona izašlo je nekoliko varijanti koje pripadaju drugoj generaciji C4. Modele druge generacije pokreću tri benzinska (1.4 VTi, 1.6VTi ili 1.6 THP) i tri dizel agregata (1.6 HDi, 1.6 16V HDi ili 2.0 16V HDi).

#8 Kia Ceed

Kia Ceed je popularan i pouzdan porodični automobil poznatog južnokorejskog proizvođača.  Proizvodi se od 2006. godine, a poslednja, treća generacija od 2018. Postoje različite varijante ovog modela, a 8. mesto na našoj listi drži Kia Ceed hatchback.

Ceed modeli su najprodavaniji automobili ovog južnokorejskog proizvođača u Evropi. Zanimljiv je podatak da ukoliko dođe do bilo kakve greške, Kia nudi jednu od najdužih garancija bilo kog proizvođača automobila na svetu, od čak 7 godina. To je signal koji novim vlasnicima ovog porodičnog modela daje dodatni mir i garantuje pouzdanost.

#7 Skoda Kodiaq

Škoda i njeni modeli su redovni na listi najpouzdanijih automobila poslednjih godina, pa je takav slučaj i kada su u pitanju porodična vozila. Iako je prošle godine bio na prvom mestu, sada su se vozači nešto drugačije izjasnili, te modelu Kodiaq više ne pripada prefiks naj. Bilo kako bilo, za porodice koje traže praktičan udoban i relativno jeftin SUV, Kodiaq je pravi izbor koji je teško nadmašiti.

Kodiaq modeli su opremljeni sa 1.5 i 2.0 benzinskim motorima i 2.0 dizel motorom. Obična garancija na pravilan rad iznosi 3 godine, sa mogućnošću produžetka na 5 godina uz redovno servisiranje u ovlašćenim Škodinim servisima.

#6 Lexus UX

Lexus je tokom godina postao sinonim za bezbednost, pouzdanost i kvalitet izrade, pa ni njegov UX model nije izuzetak. Neočekivani kvarovi kod ovog modela su bili zaista retki prema prijavama anketiranih. Prvi put je predstavljen 2018. godine na salonu automobila u Ženevi. Postoji više podmodela: UX200, UX250h/260h i UX300e.

Prva verzija je sa benzinskim 2.0 motorom, druga je hibridna sa takođe 2.0 benzinskim agregatom, a treća varijanta je potpuno električna. Iz Lexus-a kažu da jednim punjenjem može da pređe rastojanje od 400km.

Povezana vest:  „Verano Motors“ obezbedio kupcima nesvakidašnje pogodnosti: UZ NOVI PEUGEOT TRI GODINE BESPLATNOG GORIVA I SERVISIRANJA

Garancija na vozilo je trogodišnja, sa produžetkom do 10 godina ukoliko se auto održava isključivo u ovlašćenom servisu. Lexus UX izgleda zaista moćno i može se reći da je više od putničkog porodičnog vozila.

#5 Nissan Leaf

Nažalost, električni automobili su još uvek u Srbiji nedostižna budućnost, dok u svetu njihov broj rapidno raste. Jedini automobil na ovoj listi koji se pravi samo u električnoj varijanti je Nissan Leaf. Prvi primerak je izašao sada već davne 2010. godine, ali se i dalje zbog dobre prodaje i ekonomičnosti proizvodi u velikim serijama. Druga generacija je predstavljena 2018. i naravno daleko je naprednija.

Prethodne godine ovaj auto japanskog proizvođača Nissan-a nije bio visoko rangiran na listi pouzdanih porodičnih vozila, ali za nov model se korisnici prilično pohvalno izjašnjavaju.

Klasik varijanta nudi autonomno putovanje do maksimalnih 270km, dok plus model ima domet od oko 380km. Tih je u vožnji, kao i svi električni automobili a ono što je njegova specifičnost, zbog čega se i našao na ovoj listi, je jako mali broj prijavljenih kvarova u prvim godinama vožnje.

#4 Lexus NX

Lexus NX je najprodavaniji model ovog proizvođača u Evropi, a vlasnici automobila su se u anketi izuzetno pozitivno izjasnili o njemu. Kao njegove glavne adute istakli su kvalitet, bezbednost i pouzdanost.

NX je hibridni model vozila sa plug-in varijantom i četvorocilindričnim benzinskim agregatom zapremni 2.5l. Dostupan je u verzijama sa prednjim ili sa pogonom na sva četiri točka.

Dolazi za standardnom trogodišnjom garancijom koja se produžuje na svakih 12 meseci do 10 godina starosti. Uslov je, naravno, da ga redovno održavate u ovlašćenom servisu. Ne treba zaboraviti da za ovaj model postoji i dodatna pogodnost do tri godine pomoći na putu. To pokazuje koliko iz Toyota-e, čiji je deo i Lexus, veruju u ovaj model.

#3 Mazda CX-5

Vozači koji u svom vlasništvu imaju ovo SUV vozilo ističu da je izuzetno pouzdano i čak luksuzno za svoju kategoriju, naravno u zavisnosti od paketa dodatne opreme, koji je opcioni. Kao glavni nedostatak navodi se nešto skuplje održavanje u ovlašćenim servisima.

Povezana vest:  Opel najavljuje električni automobil na baterijski pogon koji menja pravila igre: Ampera-e

Treba istaći i da je CX-5 prvi model kod koga je korišćena Skyactive tehnologija, koja podrazumeva laganu ali jako izdržljivu karoseriju i na taj način poboljšava ekonomičnost. Prvi model ove serije pojavio se na tržištu 2012. godine, a najnovija Mazda CX-5 2023 između ostalog poseduje i inteligentni sistem koji pomaže pri kočenju u gradskoj vožnji (SCBS).

#2 Toyota Pirus

Potpuno očekivano je da Toyota među prva tri modela ima svog predstavnika, a po ovoj klasifikaciji to je porodični model Pirus. Hibridni sistem (benzinski i elektro motor) čini ovo vozilo jako ekonomičnim. Osim toga, vlasnici koji su učestvovali u anketi ističu i da može da pređe veliku kilometražu pre nego što mu je potrebna bilo kakva zamena delova mimo redovnog servisa.

Kao dokaz kvaliteta, japanski proizvođač nudi osnovnu garanciju od 3 godine, a ako servisirate vozilo u njihovom ovlašćenom servisu i nakon tog perioda, svaki put se garancija produžava za godinu dana i tako do starosti vozila od čak 10 godina. Kao dodatni bonus, Toyota na sva svoja vozila daje 13 godina garancije na pojavu korozije.

#1 Subaru Outback

Prvo mesto na listi najpouzdanijih porodičnih automobila je Outback kompanije Subaru. Ako se u obzir uzme veličina vozila i motor 2.5 sa 16 ventila može se bez dileme istaći da je potrošnja goriva od 7.4 litra goriva na 100 km mala.

I Subaru za ovaj model daje tri godine osnovne garancije. Vozilo poseduje već ugrađene krovne šine što je svakako važna pogodnost za porodice koje idu na duža putovanja i potreban im je krovni kofer.

Kompanija Subaru puno polaže na bezbednost, udobnost i pouzdanost. Upravo zbog bezbednosti i pouzdanosti ugrađen je sistem Symmetrical AWD koji omogućava stabilnu i pouzdanu vožnju na podlogama različitih karakteristika.

Predstavili smo vam 10 najpouzdanijih putničkih porodičnih automobila za 2023. godinu prema anketi Driver Power magazina AutoExpress. Njihovi vlasnici su ih nahvalili, ali su i serviseri sličnog mišljenja. Pa ako imate potrebu za novim automobilom i veću porodicu, možda upravo neki od ovih modela treba da bude vaš izbor. Srećna kupovina!

Tekst: S.Stanković

Foto: Garvin St. Villier