Posle zimskih meseci, temeljan pregled i priprema automobila za novu sezonu su podrazumevajući i obavezni. Nakon prolećnog uređenja doma, vreme je da punu pažnju posvetite i temeljnom sređivanju svog mezimca, kako biste ga pripremili za ugodnu svakodnevnu vožnju ili duža putovanja na prolećne i letnje destinacije koja vam predstoje. S tim u vezi, u nastavku teksta delimo sa vama neke od najvažnijih saveta za prolećno sređivanje automobila.

Provera i zamena guma

Prvi korak je, naravno, zamena zimskih pneumatika letnjim, kao i njihova provera. Ukoliko ne posedujete univerzalne, ne zaboravite na to da su letnje gume obavezne na vašem automobilu u periodu od 1. aprila do 1. novembra. Savetujemo da detaljno očistite i felne od natoloženih nečistoća tokom zime. Ne zaboravite da proverite i pritisak u gumama. Obavezno uzmite u obzir preporuke proizvođača.

Kompletno spoljašnje pranje i čišćenje

Zimska vožnja je sigurno ostavila traga na vašem mezimcu. Zato razmislite o tome da potražite profesionalne usluge kompletnog spoljašnjeg pranja i čišćenja automobila, pre nego što pređete na enterijer. Ako ipak ovaj posao obavljate sami, ne zaboravite da temeljno očistite ne samo zaprljane točkove i blatobrane već i čitavu spoljašnjost auta.

Povezana vest:  Opel na Salonu automobila u Ženevi: Spektakl za OnStar i „male zvezde"

Koristite različit pribor za pranje guma i točkova (sunđere, krpe, četke i sl.) od onog koji koristite za čišćenje karoserije. Osim toga, na kraju obavezno prebrišite ručno odgovarajućom suvom krpom čitavu spoljašnjost kola. Nemojte je ostavljati da se sama osuši na suncu, jer ovo može ostaviti nepoželjne mrlje od vode i uzrokovati dodatno nakupljanje prašine iz vazduha po mokrom vozilu.

Prolećno sređivanje automobila – enterijer

Da biste svakodnevnu vožnju učinili što prijatnijom i udobnijom, pored redovnog tehničkog i spoljašnjeg održavanja, veoma je važno da vodite računa i o samom enterijeru svog četvorotočkaša. Iako se podrazumeva da unutrašnjost automobila treba da održavate što čistijom tokom cele godine, proleće je idealno vreme da temeljnim čišćenjem svom četvorotočkašu vratite sjaj i čistoću nakon hladnih zimskih dana.

Povezana vest:  CENA FIATA 500L U SRBIJI JE 13.490 EUR!

Bilo da čišćenje obavljate sami ili ovaj posao prepuštate servisu za pranje automobila, lepo vreme je prava prilika da detaljno usisate, operete, ili eventualno zamenite auto patosnice, tepihe i presvlake za sedišta i volan. Dobro očistite i stakla sa unutrašnje strane. Kako je enterijer vašeg mezimca sačinjen od različitih materijala, vodite računa da za njihovo čišćenje koristite odgovarajuće, kvalitetne proizvode, ukoliko to radite sami.

Od usisavanja tepiha i brisanja i dezinfikovanja površina unutar automobila (volan, konzola, ručice na vratima, menjač, komandna tabla i sl.), preko izbacivanja smeća i nepotrebnih predmeta i sitnica, do zamene osveživača vazduha i ubacivanja detalja koji će personalizovati vaš auto – pobrinite se da učinite sve zarad komforne, udobne i pouzdane vožnje.

Obavite i ostale redovne i dodatne provere

Provera svetala, kočnica, klima-uređaja, sigurnosnih pojaseva, kao i eventualna dopuna i zamena ulja, promena filtera i provera alternatora obavezni su prilikom pripreme auta za novu sezonu. Neispravni alternatori često mogu predstavljati problem kojeg vozači nisu odmah svesni. Ako primetite bilo šta sumnjivo (problem s pokretanjem motora, smanjen rad svetala, čudni zvuci, nestabilni električni uređaji) – reagujte na vreme. Proverite ili eventualno zamenite sve sumnjive delove. Takođe, proverite pribor za prvu pomoć i, ako je potrebno, osvežite i dopunite zalihu dostupnih auto-alata u svom prtljažniku u slučaju nepredviđenih situacija na putu.

Povezana vest:  BASF najavio značajan iskorak u proizvodnji baterija za električne automobile

Na internetu se danas možete informisati o svim potrebnim alatima i potražiti odgovarajuće delove brzo, kroz samo nekoliko klikova. Na primer, ukoliko u internet pretraživač ukucate ključne reči, recimo „alati za auto“ ili auto delovi Beograd (ili bilo koji drugi grad), suočićete se sa solidnom ponudom polovnih i novih alata i delova za sve modele automobila i sigurno ćete moći da po pristupačnim cenama pronađete ono što vama odgovara.

Tekst: S. Stanković

Photo by Christian Wiediger on Unsplash, Nik on Unsplash,  Arteum.ro on Unsplash