Karate

U MINISTARSTVU OMLADINE I SPORTA POTPISAN INICIJALNI AKT O ODRŽAVANJU SVETSKOG PRVENSTVA U BEOGRADU

 

karate_ministarkaU Ministarstvu omladine i sporta ministarka Snežana Samardžić Marković je ugostila predstavnike Karate federacije Srbije. Za druženje su bila dva povoda: uspeh mladih reprezentativaca Srbije na Svetskom prvenstvu i Svetskom kupu, održanim u Maroku, kao i ozvaničenje saradnje u organizaciji Svetskog seniorskog prvenstva koje će se održati u Beogradu krajem oktobra 2001.

Uz ministra Snežanu Samardžić Marković prijemu su prisustvovali i Zoran Jerković, predsednik KFS, selektori Goran Šćepanović i Simo Salapura, Dragoslav Stojković,  v.d. predsednik beogradskog karate saveza, Ninoslav Glišić i osvajači medalja Nikola Jovanović, Adrijana Vićovac, Sanja Cvrkota i Aleksandar Šestakov.

Rezultat koji su naši mladi sportisti ostvarili na Svetskom prvenstvu za kadete i juniore i Svetskom kupu za mlađe seniore do 21 godine u Maroku zaslužuju sve čestitke. Zlatna odličja Adrijane Vićovac i Nikole Jovanovića, srebro Sanje Cvrkote i bronza Aleksandra Šestakova su već same po sebi dovoljan razlog za slavlje. Na takmičenju u Agadiru predstavljali su našu zemlju na najbolji način, i na tatamiju i van njega. Drugi povod za ovo druženje je potpisivanje inicijalnog akta o održavanju Svetskog prvenstva koje će se krajem oktobra 2010. održati u Beogradu. Velika su očekivanja od tog sportskog događaja, kako u svetu tako i kod nas. Podsetiću da je Karate federacija Srbije član jedine legitimne svetske karate organizacije koja broji 178 članova i da se očekuje veliki broj učesnika na Šampionatu u Beogradu. Naša je obaveza da se još jednom predstavimo kao odlični domaćini i na tome ćemo zajedno raditi, i Karate federacija i Ministarstvo omladine i sporta – istakla je ministar Snežana Samardžić Marković.

Povezana vest:  Mozak, a ne mišići presudan za snagu karate udaraca

U ime Karate federacije Srbije Zoran Jerković se zahvalio na podršci koju Federacija dobija od Ministarstva omladine i sporta i dodao:

– Zahvaljujemo se ministru Snežani Samardžić Marković i njenim saradnicima na odličnoj saradnji koju imamo. Razumevanju koje imaju za naše predloge i ideje. Iza nas je jedna veoma uspešna godina, koju su zaokružili mladi sportisti osvajanjem četiri medalje, a pred nama su veliki izazovi. Zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta Svetsko prvenstvo koje nas očekuje naredne godine je dobilo status Nacionalnog sportskog projekta. To je za nas veliko priznanje, ali i obaveza da uradimo sve kako bi opravdali čast koju nam je ministarstvo ukazalo. Prema najavama na Šampionatu u Beogradu se očekuju karatisti iz preko 100 zemalja čime će to biti najmasovniji sportskio događaj u Beogradu posle Univerzijade. Na Šampionatu planete u Beogradu biće primenjen i novi sistem takmičenja. Prvenstvo će trajati pet dana, sastojaće se iz dva dela, eliminacija i finala. Postoje najave da će se u srpskoj prestonici održati i prvo Svetsko prvenstvo za osobe sa posebnim potrebama. Svetska karate federacija je odlučna da ispuni sve uslove za prijem u olimpijsku porodicu i ove promene su korak ka tom cilju. Drago nam je što će naša federacija za realizaciju projekta Svetskog prvenstva imati podršku Ministarstva. Do sada smo dva puta sarađivali i ta saradnja je bila vrlo uspešna. Ministarstvo je bilo pokrovitelj Eko karate dana koji se dve godine organizuje u Srbiji, kao i Prvog prvenstva Srbije za osobe sa posebnim potrebama, održanog nedavno u Novom Sadu. Verujem da ćemo zajedno uspešno organizovati i planetarnu smotru.

Povezana vest:  KARATE, EP NOVI SAD, Otvoreno Evropsko prvenstvo u karateu za katede i juniore