Premijer Tusk najavljuje odlučniju borbu protiv huligana

Poljski premijer Donald Tusk najavio je da će se u Poljskoj doslednije i bez kompromisa poštovati vrlo resktriktivni zakoni protiv nasilja na fudbalskim stadionima.

-Poljskoj je potrebno doslednije sprovođenje propisa, pre nego donošenje novih. Represiju prema huliganima na stadionima treba da sprovode sudije, policajci i tužioci, političari će tu imati malo šta da dodaju – kazao je Tusk.

Povezana vest:  Remi Bolonje i Sasuola

Taj poljski list već mesecima vodi neobjavljeni rat sa nasilnicima na poljskim fudbalskim stadionima, a huligani su se sportskoj redakciji dnevnika osvetili tako što su na svojim sajtovima objavili imena i slike sportskih novinara koji prate utakmice. Tako poljski neonacisti na sajtu Redvoč objavljuju imena, adrese i fotografije „neprijatelja bele rase“.

-Zakoni u Poljskoj su vrlo restriktivni. Često pitam odgovorne, pre svega sudije, kako to da je neko navijač ko napadne sekirom policajca na utakmici ili posle nje i posle toga dobije uslovnu kaznu, a na svakom drugom mestu u Poljskoj on je ubica i ide na 10 godina u zatvor – rekao je poljski premijer.

Povezana vest:  Vilotić u Beogradu, dobro se oseća

Tusk, koji je sam vatreni fudbalski navijač, upozorio je da je neophodno da iz poljskog jezika nestanu izrazi „pseudonavijač“ i „huligan“.

-To nisu ni huligani, već kriminalci i potencijalne ubice. Ako neko uzme nož ili mačetu i krene na navijača drugog kluba ili na policajca, on je potencijalni ubica. I treba da odgovara kao da je pokušao da ubije drugog čoveka – kazao je Tusk o nasilju na poljskim stadionima.