Savet najavio nove mere protiv huligana na stadionima

 

Savet za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu osudio je danas ponašanje huligana koji su pretili smrću novinarki Brankici Stanković i najavio mere kojima će stadioni postati bezbedna mesta.

Naglašavajući da je „takvo ponašanje nedopustivo za zemlju kojoj je sport najveći brend i koja se ponosi pojedinaccnim i kolektivnim uspesima naših sportista“, Savet je naveo da „država čini sve da zaštiti građane od nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sloboda i neometanog obavljanja profesije“.

Povezana vest:  Gvaridola: Ništa od Juventusa, Gece ostaje u Bajernu

Navijači Partizana na južnoj tribini preksinoć pre početka i tokom utakmice sa Šahtjorom poigravali su se se golom lutkom i novinarki B92 Brankici Stanković pevali: „Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija“, podsećajući na ubistvo novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Zbog pretnji smrću sinoć i jutros je privredeno više navijača.

Savet je podržao i pozdravio „sve aktivnosti koje policija, sudstvo i tužilaštvo čine da spreče ovakav vid ponašanja na tribinama, da osiguraju živote svih građana ove zemlje, kao i svih onih koji dolaze na sportske događaje“.

Povezana vest:  Mesi: Mi smo slaba ekipa

U saopštenju se podseća da je Savet na prošloj sednici usvojio akcioni plan, a Vlada Srbije izmene i dopune tri zakona kako bi se nasilju na sportskim događajima stalo na put.

-Očekujemo da u najskorijem roku ove mere zaustave huligansko ponašanje“, naglašeno je u saopštenju.

Navodeći da je cilj opšte dobro građana i ljubitelja sporta, Savet je zatražio „podršku i razumevanje za mere koje će u narednom periodu biti primenjene.

Povezana vest:  De Laurentis: Ukinuo bih Ligu šampiona i Ligu Evrope

-Namera je da stadioni budu bezbedna mesta za igru i takmičenje, a ne pozornice huliganizma i pretnji – naglašeno je u saopštenju.