ŠAH

60 GODINA POSTOJANJA ŠSCG

Vredan jubilej

 

sahSvečana akademija povodom obeležavanja 60 godina postojanja i rada Šahovskog saveza Crne Gore, održana je u salonu hotela „Crna Gora” u Podgorici.

Bila je to idealna prilika i za razgovor sa Srđom Dragaševićem. Čelni čovek Saveza istakao je važnost proslave 60 godina postojanja.

– Značenje jubileja ogleda se, pre svega, u prilici da se setimo teških vremena u kojima je osnovan crnogorski savez. To znači podsetiti se Svetozara Gligorića i pokojnog Božidara Kažića, koji su bili inicijatori prvog takmičenja posle rata, ali i prvog predsednika Rada Radonjića i potpredsednika Dobrosava Ćulafića, koji su poveli Savez u tada neizvesne vode. Prilika je ovo da pomenemo i sve one igrače i šahovske radnike koji nisu više sa nama, ali i da najzaslužnijima dodelimo plakete i priznanja.

Povezana vest:  Ministarka Marić otvorila renoviranu fiskulturnu salu u Sirči

Rešio je Dragašević mnoge probleme od kada je postavljen na mesto prvog čoveka Saveza, i putem međunarodnih takmičenja promovisao Crnu Goru u svetu. Kakvo je trenutno stanje u crnogorskom šahu?

– Ako preskočim onu večitu žalopojku za novcem, onda zaista mogu biti zadovoljan. Postali smo jak Savez, veoma uvažen u međunarodnim organizacijama. Bili smo domaćini mnogih uspešnih i značajnih evropskih takmičenja, redovno održavamo turnire iz kalendara, šaljemo predstavnike na međunarodna takmičenja, a posebno smo ponosni na uspeh akcije „Šah u škole”.

Pre dva dana, iz štampe je izašao prvi od tri zvanična udžbenika „Osnove šaha” autora Slobodana Mirkovića, a povodom jubileja izdata je bogato opremljena knjiga „Crno–bijela polja Crne Gore” autora Maksima Lutovca.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Triglav stiže u Pionir

O planovima, razvoju i unapređenju šaha u budućnosti, Dragašević kaže:

– Mnogi bi rekli kako žele da budu još bolji i uspešniji, a ja bih bio zadovoljan ako bi Šahovski savez Crne Gore nastavio sa radom kao i do sada. Bilo bi nepravedno ne istaći veliku pomoć državnih institucija i lokalne samouprave u svim važnim akcijama. Želimo dalje da razvijamo dobre odnose sa susednim savezima, a posebno vidim priliku da značajno unapredimo odnose sa Šahovskim savezom Srbije, posle dolaska na mesto predsednika agilnog Aleksandra Milijanovića. Imamo planove i za Balkansku šahovsku federaciju, a kada dođe vreme, opet ćemo biti domaćini nekog jakog evropskog takmičenja.

Povezana vest:  NHL rezultati, petak 27. novembar

 

SEZONA CUGERA U ZEMUNU

Marinović ispred Govedarice

Majstor FIDE Božidar Marinović, pobedio je ubedljivo na redovnom brzopoteznom turniru Zemunskog šahovskog kluba, ispred internacionalaca Radovana Govedrice i Nikole Ostojića.

Učestvovala su 32 igrača, 15 kola po švajcarskom sistemu. Turniri u ZŠK (Jakoba Kuburovića 15) igraju se svakog ponedeljka i četvrtka od 18 časova.

Konačan plasman: 1. Marinović 14, 2. Govedarica 12,5, 3. Ostojić 11, 4–6. M. Pucarević, Azarić i Radlovački po 10,5, 7–8. Dragan Dunjić i Aleksandar Stamneković po 10 poena, itd.