38. Generalna skupština Evropskog olimpijskog komiteta

vlade_divac_oksU Lisabonu će se 27. i 28. novembra održati 38. po redu Generalna Skupština Evropskog olimpijskog komiteta u organizaciji Olimpijskog komiteta Portugala koji u 2009. godini proslavlja 100 godina postojanja. Olimpijski komitet Srbije na na ovom događaju predstavljaće predsednik Vlade Divac i generalni sekretar Đorđe Višacki.
Zasedanju u Lisabonu prisutstvovaće i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog. 
Od posebne važnosti za Olimpijski komitet Srbije je izbor grada domaćina naredne Generalne Skupštine, pošto su OKS i Beograd podneli kandidaturu za organizaciju ovog događaja. Koji grad će ugostiti 39. Generalnu Skupštinu EOK biće poznato na kraju prvog dana zasedanja, u petak 27. novembra. Ukoliko našem nacionalnom olimpijskom komitetu bude ukazana čast da 2010. godine ugosti Olimpijsku porodicu, taj događaj biće centralna manifestacija u okviru proslave 100 godina Olimpijskog komiteta Srbije. 
Tokom boravka u Lisabonu delegacija OKS imaće niz bilateralnih sastanaka sa drugim nacionalnim olimpijskim komitetima u cilju poboljšanja saradnje u oblasti sporta. 
Na 38. zasedanju Generalne Skupštine biće izabrani predsednik, potpredsednik, generalni sekretar, blagajnik i članovi Izvršnog komiteta EOK za predstojeći četvorogodišnji mandat od 2009. do 2013. godine. Sadašnji predsednik EOK Patrik Hiki izabran je na vanrednoj Generalnoj Skupštini 2006. i jedini je kandidat za ovu funkciju u novom mandatu.  
Ovom prilikom, svoje izveštaje podneće Organizacioni komiteti predstojećih Olimpijskih igara u Vankuveru, Londonu, Sočiju i Riju, kao i Organizacioni komiteti prvih Olimpijskih igara za mlade u Singapuru i Inzbruku i Evropskih Olimpijskih Festivala u 2011. i 2013. godini. Organizacionom komitetu Vankuvera 2010. ovo će biti poslednji izveštaj pred Igre.  
Predsednik OKS Vlade Divac doputovaće u Lisabon iz Madrida gde na poziv predsednika Olimpijskog komiteta Španije, Alehandra Blanka, boravi u zvaničnoj poseti. Tokom ovog susreta dva predsednika razgovaraće o pripremama naših plivača u visinskom centru Siera Nevada i o daljem unapređenju saradnje dva olimpijska komiteta.  

Povezana vest:  Strelci posle EP u Hamaru: Ponosni na sadašnjost, nema brige za budućnost