Teniski savez Srbije proglasio je najbolje igrače i igračice za 2009.

Najbolji u 2009. u izboru TSS:

Jelena Jankovic 1Seniorke – Jelena Janković

Takmičarsku 2009. godinu Jelena je krenula sa pozicije teniske svetske kraljice i vladavinom od 100 dana na čelu WTA liste. Uspela da u ovoj godini osvoji dve WTA titule: Marbelja i Sinsinati, odigra finale WTA turnira u Tokiju. Treću godinu za redom plasirala se na završni turnir u godini – Masters koji okuplja osam najboljih teniserki sveta u toj godini. Kao i 2008. tako i 2009. Masters je odigran u Dohi, a Jelena je drugu godinu za redom na ovom takmičenju ušla među četiri najbolje. Dala je svoj maksimum i zajedno sa svojim kolegincama ostvarila istorijski plasman i odvela Srbiju među osam reprezentacija sveta u Fed kup takmičenju. Do sada Jelena je odigrala 35 mečeva u nacionalnom dresu, zabeležila 26 pobeda i rekorder je po broju pobeda u reprezentaciji Srbije. Sezonu 2009. Jelena je završila na 8. poziciji WTA liste.

Seniori – Novak Đoković

Takmičarsku 2009. Novak je startovao i završio na 3. poziciji ATP liste. Treću godinu za redom Đoković sezonu završava kao trećeplasirani na svetu. U toku 2009. osvojio je pet ATP titula: Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Masters u Parizu i odigrao isto toliko finala, od toga četiri iz Masters serije: Sinsinati, Rim, Monte Karlo, Majami i Hale. Igrao je i polufinale gren slema u Njujorku – Otvorenog prvenstva Amerike, polufinale turnira iz Masters serije u Madridu, Zabeležio je 78 pobeda u singlu u toku 2009. i 19 poraza. Učestvao je na završnom turniru u seozni – Mastersu u Londonu, koji okuplja osam najboljih tenisera sveta. Igrao je za reprezentaciju Srbije u Dejvis kup meču protiv selekcije Španije u prvom kolu Svetske grupe.

bojanaj2Konkurencija do 18 godina – Bojana Jovanovski i Filip Krajinović

Bojana Jovanovski

Povezana vest:  Rubljov: Srećan sam zbog pobede

Treći reket Srbije, 17-godišnja Bojana trenutno beleži najbolji rang u karijeri – 138. mesto na svetu. Bojana je debitovala u kvalifikacijama za profi gren slem turnir na Otvorenom prvenstvu Amerike koje se tradicionalno igra u Njujorku (avgust 2009) i zabeležila je dve pobede, bila na pragu ulaska u glavni turnir, ali je zaustavljena od šest godina starije Amerikanke Karli Gulikson. Na kraju takmičarske 2009. odigrala je polufinale turnira u Dubaiju vrednog 75.000 dolara, odigrala je i dva vezana finala turnira nagradnih fondova 50.000 dolara, prvi u Indiji (Pune) i drugi u Japanu (Tojota). U 2009. Jovanovski je igrala za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u konkurenciji do 18 godina. Srpkinje su stigle do finala ekipnog evropskog prvenstva koje je odigrano u Ljeidi od 25. do 27. septembra, a naše devojke su zauzele treće mesto. Sa seniorskom ekipom TK Partizan Bojanaje osvojila šampionat države 2009.

Filip Krajinović

Jedan od najvećih teniskih potencijala današnjice, dečak koji je sa samo 16 godina duboko zagazio u vode profesionalaca i najavio blistavu budućnost. Krajinović je u toku 2009. Stigao do najboljeg ranga dosadašnje karijere profesionalca – 267. mesta (ovaj plasman ostvario 2.novembra 2009), trenutno je 352. na svetu. Filip je sezonu startovao sa 542. pozicije na ATP listi, odigrao je dva finala fjučersa u Americi, finale čelindžera u San Sebastijanu u Španiji, četvrtfinale čelindžera u Ljubljani.

Konkurencija do 16 godina – Tamara Čurović i Miki Janković

Tamara Čurović

Jedan od najvećih talenata i potencijala u ženskom tenisu današnjice. Najmlađa je teniserka na svetu sa WTA rangom. Sezonu 2008. na ITF listi završila je na 209. mestu, sa svojih 13 godina osvojivši tri turnira u konkurenciji do 18 godina. Godinu 2009. je započela turnejom u Australiji i gde je odigrala prvi juniorski gren slem turnir i zabeležila prvu pobedu u glavnom takmičenju singla. Najbolji rezultat na juniorskim turnirima u 2009. je finale ITF turnira u Maleziji, polufinale na Filipinima i Osaki gde je izgubila od najbolje juniorke sveta Kristine Mladenović. Tamara je trenutno 33. na ITF listi najboljih junorki sveta. U 2009. Tamara se posvetila i igranju profi turnira i za veoma kratko vreme došla na WTA listu. Najbolji rezultat napravila je u Doboju gde je igrala finale fjučersa, a uspešno je prošla i kvalifikacije turnira 25.000 i 50.000 dolara. Na WTA listi zauzima 660. poziciju.

Povezana vest:  WTA LISTA, Jankovićeva osma, Ivanovićeva 16. teniserka sveta

Miki Janković

Višestruki je šampion Srbije u raznim uzrastima, član je TK Gemax iz Beograda i čuvene teniske akademije u Parizu (Muratoglu). Iako ima samo 15 godina Miki je najbolji teniser Evrope u konkurenciji do 16 godina, što je dokazao osvajanjem Juniorskog Mastersa u Napulju. U toku 2009. godine Miki je osvojio dva turnira do 16 godina u Češkoj, igrao dva finala u istoj konkureciji u Mađarskoj i Novom Sadu. Krenuo je i sa igranjem turnira u konkurenciji do 18 godina, gde je zabeležio odlične rezultate – osvojio je ITF turnir u Grčkoj, igrao finale ITF turnira u Mađarskoj, igrao polufinale u Makedoniji. Državni je prvak u konkurecniji do 16 godina i učesnik svih prevenstava Evrope u toj kategoriji.

 

Konkurencija do 14 godina – Saška Gavrilovska i Nikola Milojević

Saška Gavrilovska

Rođena je 5. januara 1995. godine, članica je TK Polet iz Vršca. Godina 2009. je Saškina najuspešnija sezona do sada, u kojoj je nastupala u konkurencijama do 14, 16 i 18 godina na međunarodnoj i domaćoj sceni. Saška je prvak Srbije u konkurenciji do 14 i 16 godina, polufinalista u konkurenciji do 18 godina. Na pojedinačnom prvenstvu Evrope u konurenciji do 14 godina igrala je polufinale. Iako još uvek pionirka ostvarila je izuzeztne rezultate u konurenci do 18 godina u kojoj je osvojila ITF turnir u Bangkoku, igrala finale turnira druge kategorije u Novom Sadu, igrala finale u Menhengladbahu i četvrtfinale u Umagu i Malom Lošinju.

Povezana vest:  FED CUP 2013, Srbija ispala iz Svetske grupe I Fed kupa

Nikola Milojević

Tenis Evropa proglasila je najbolje tenisere i teniserke u 2009. godini. Šampion Starog kontinenta u konkurenciji do 14 godina je srpski teniser Nikola Milojević – osvajač zlatne medalje na Pojedinačnom Evropskom prvenstvu 2009. i nezvanični je svetski šampion u konkurenciji do 14 godina

Nikola je 26. januara 2009. poneo titulu najboljeg u Tarbu – na nezvaničnom prvenstvu sveta u konkurenciji do 14 godina. Sezonu 2009. započeo je osvajanjem titule državnog prvaka na dvorankom prvenstvu održanom u Novom Sadu, nastavio a titulom u Boltonu – prva kategorija u konkurenciji do 14, a zatim je na listu trijumfa dodao i pobedu u Tarbu. Usledile su titule u Maji (Portugalija) i Livornu (Italija). Nikola je u svom uzrastu – konkurencija do 14 godina ne poražen kako na domaćoj, tako i svetskoj sceni. Zlatni niz Nikola je nastavio 26. jula 2009. na Pojedinačnom prvenstvu Evrope koje je održano u češkom gradu Pilzen gde je osvojio zlato za Srbiju.

Iako je tek napunio 14 godina već je krenuo sa takmičenjem na ITF turnirima u konkurenciji do 18 godina. Na tri turnira ( ITF do 18) stigao je do četvrtfinala, a na poslednjem (Rijad – Saudijska Arabija) koje je odigrao u ovoj sezoni zabeležio je plasman u polufinale.

Konkurencija do 12 godina – Ivana Jorović i Filip Grbić

Ivana i Filip su najmlađi dobitnici nagrade TSS za 2009. godinu. Oboje su članovi TK Elit iz Novog Sada, prvaci Srbije i reprezentativci u konkurenciji do 12 godina. Od Ivane i Filipa očekujemo velike rezultate u budućnosti.