Veslanje

Uvertira za sezonu

SENIORSKA SELEKCIJA SRBIJE TRENIRA PO PLANU

 

dvojac tomic i babovic 1Nova sezona za veslače Srbije počela je održavanjem kontrolnih treninga i testirawa obavljenih na Adi Ciganliji. Ti testovi omogućili su stručnom štabu na čelu sa selektorom Nebojšom Ilićem da steknu uvid u spremnost kandidata za najbolju selekciju Srbije.

Konkurenti za mesto u nacionalnom timu su u većini slučajeva ispunili očekivanja, ali je bilo i onih koji su malo „zatajili“ kada su rezultati testova u pitanju. Za sve njih ovaj period je prilika da poprave formu i nametnu se selektoru.

– Tokom treninga i testiranja veliki broj veslača je postizao vremena koja su i bila očekivana, ali moram istaći da je bilo i onih koji su veslali ispod svog standardnog nivoač. Veslači koji su u tom kontrolnom periodu beležili dobre rezultate i tokom ovog rada su zadržali taj nivo. Ono što sve nas, ipak, najviše raduje jeste da su pojedini veslači, poput Nenada Babovića, koji je tokom testiranja bio slabiji, uhvatili priključak sa ostalima. Tokom treninga u nekoliko poslednjih dana on, ali i svi ostali kandidati za reprezentaciju, beleže rezultate u očekivanim okvirima – bio je prvi komentar Nebojše Ilića.

Povezana vest:  Stjepanović: Znam Šta je potrebno za zlato u Riju

Kako protiču pripreme?

– Trenira se punom parom, a ono što je za nas najvažnije nema nikakvih povreda ili bilo kakvih problema. Kontrolni treninzi i testiranja održana u proteklih dve-tri nedelje dali su nam uvis u formu veslača koji pretenduju na mesto u reprezentaciji. Poslednjih dana radimo na popravljanju trenutne i dostizanju željene forme. U ovoj fazi rada probaju se nove posade. Konkretno, na skeneru su Nikola Stojić i Dušan Bogićević koje probamo kao novu posadu u dvojcu bez kormilara. Tražimo najbolju, najspremniju i najbržu posadu, i to je ono što obeležava ove treninge.

Povezana vest:  SKOKOVI U VODU, EP 2011 JUNIORI, Dominacija ruskih takmičari i trećeg dana

Da li treninzima prisustvuju samo seniori ili su u konkurenciji i veslači mlađih kategorija?

– Srpsko veslanje je poznato po kvalitetnom kadru i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji. U godini na izmaku naši veslači su osvajali medalje u svim starosnim kategorijama: juniori, mlađi seniori do 23 godine i seniori. Na treninzima su sada i juniori i seniori. Ovi mlađi veslači se bore za svoje mesto, rade punom parom da se nametnu i na taj način „guraju“ ove iskusnije veslače da budu još bolji – zaključio je Ilić.

Povezana vest:  KAJAK, Orlovi hvataju ritam, žestoko od starta

Planirano je da rad u Beogradu traje do početka decembra kada će uslediti seoba u Kotor. Pripreme će se održati od 5. do 20. decembra a prisustvovaće im 17 veslača. Po povratku u Beograd kandidate za seniorsku selekciju očekuje joše jedna provera. Kontrola forme i ostvarenog na pripremama biće na testu na ergometrima 26. decembra.