izlozba-futsal-uefa-893

Deca iz Novog Sada na futsalu u Areni

Oko 40-oro dece iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ posetilo je izložbu fotografija iz izbegličkog kampa Zaatari u Jordanu, u holu na zapadnoj strani Arene Beograd i upoznalo se sa teškim životnim pričama njihovih vršnjaka. Fudbalski savez Srbije je organizovao njihov dolazak, baš kao i mališana iz FK Rad iz Beograda.
Tom prilikom Igor Janković, direktor sektora za bazični fudbal u FSS, ispričao im je priču o velikom broju dece koja živit u pustinji, u kampu bez osnovnih uslova za život. Ipak, iako nemaju vodu i žive u šatorima, postoji jedna stvar koju mališane čini srećnima – fudbal.
– Potrebno je da se bavite sportom, jer sport pomaže ljudima da prevaziđu teškoće u životu. Sutra kada budete menjali školu, klub, deca koja se bave sportom imaju mnogo više samopouzdanja, više prijatelja. Zato igrajte fudbal, bavite se sportom, pozovite drugare da vam se pridruže. Sport će vam biti od velike koristi u životu, kao što je od pomoći i ovoj deci u kampu – rekao je Janković.
Mališani su imali brojna pitanja o izložbi, zanimalo ih je ko su ta deca, kako žive, šta im se desilo. Ipak, jedna fotografija im se najviše dopala – dečaci u dresovima Mesija i Ronalda.
– Mesi je jedan od najboljih igrača na svetu. Oni se ne slažu jer igraju u različitim timovima, ali opet trebalo bi da su prijatelji, jer prvo mesto na tabeli jeste važno, ali su odnosi, drugarstvo i poštovanje još važniji – rekao je Marko (12 godina), učenik škole „Dositej Obradović“.
Njegovi drugari su se povremeno ubacivali, da i oni kažu šta misle.
– Meni se dopada slika sa biciklom. Voleo bih da upoznam tu decu, i da odigramo sa njima jednu partiju fudbala. Njihova ekipa protiv naše, a možemo i da se pomešamo, pa da igramo svi zajedno. To bi bilo baš lepo – rekao je Goran (14 godina).
Skoro 80.000 izbeglica, od čega 57 procenata dece, živi u pustinji, u kampu Zaatari, što je jednako veličini trećeg grada u Jordanu. UEFA Fondacija za decu, u saradnji sa Visokim komesarijatom Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i Azijskim projektom za razvoj fudbala (Asian Football Development Project), pomaže mladima i pruža im mogućnost da se igraju i ostanu ono što jesu i u uslovima rata – deca. Prema podacima UNHCR-a, prosečna dužina boravka u kampu je 17 godina, a više od 4.480 dece i mladih, između 8 i 20 godina, uključeno je u sportske aktivnosti, naročito fudbal, kroz program UEFA Fondacije za decu. Takođe, UEFA trenerske sertifikate je dobilo 128 trenera (37 žena i 91 muškarac). U kampu je formirano 25 ženskih i 60 muških ekipa u kategorijama do 13, 15 i 20 godina.

Povezana vest:  Vučinićeva cena 18 miliona evra