Dok se nemačka Bundesliga bliži kraju sa samo osam preostalih kola do kraja sezone, iznenađenje može predstavljati pogled na tabelu za one koji ne prate pažljivo nemački fudbal. Naime, na vodećem mestu se ne nalazi uobičajeni lider, Bajern Minhen. Ove godine je u Nemačkoj nešto drugačija situacija, te bi ova sezona mogla možda da bude i prelomna za dešavanja u nemačkom fudbalu.

Prekid dugogodišnje vladavine Bajern Minhena

Bajern Minhen je neumorno držao titulu prvaka Nemačke u fudbalu poslednjih dvanaest godina. Svaki put kada bi se pojavio neki nagoveštaj da bi neki klub mogao preuzeti šampionski tron, Bajern bi uspeo da zadrži svoju dominaciju. Poslednji put kada je Borusija Dortmund uspela da prekine ovaj niz bila je daleka sezona 2011/2012 koje se verovatno i najverniji navijači tima iz Dortmunda slabo sećaju. Od tada, Bajern, kao najbogatiji i najbolje organizovani klub u zemlji, neprekidno je koristio svoje resurse da ostane korak ispred svih. Njihova strategija obuhvatala je i angažovanje mladih talentovanih igrača iz konkurentskih klubova, često ostavljajući utisak da je cilj više oslabiti protivnike nego unaprediti sopstveni tim.

Protekla sezona je, međutim, pokazala prve znakove promena u ovom ustaljenom obrascu, sa Dortmundom koji je bio veoma blizu osvajanja šampionske titule. Ipak, neuspeli pokušaj da savladaju Majnc u poslednjem kolu na domaćem terenu direktno je doprineo tome da Bajern ponovo završi kao prvak. I pored ove potencijalne pretnje, činilo se da u bavarskom klubu nisu dovoljno uzdrmani i da su očekivali nastavak svoje dugogodišnje dominacije, uzimajući zdravo za gotovo da će i ove godine lako doći do šampionske titule bez većih izazova.

Povezana vest:  Crveni grabe ka vrhu

Bajer Leverkuzen na putu ka vrhu

Za Bajern Minhen trenutna situacija na tabeli osam kola pre kraja verovatno predstavlja pravo iznenađenje – oni su u ovom momentu u minusu 16 bodova, i to ne iza Borusije Dortmund, već iza iznenađujuće snažnog Bajera iz Leverkuzena! Bajer je postao senzacija ove sezone, neustrašivo se probijajući ka šampionskoj tituli bez obzira na protivnika, uključujući tu i sam Bajern iz Minhena, što je i mnoge na sportskom klađenju obradovalo. S obzirom na to da je Leverkuzen u 28 mečeva ostvario 24 pobede, pokazali su nivo igre koji se retko viđa u vrhunskim evropskim ligama. Ovom dinamikom, Bajer se približava mogućnosti da sezonu završi bez ijednog poraza, što bi bio izuzetno retko viđen podvig u svetskim okvirima. Ipak, ključni uspeh za klub iz Leverkuzena je sada već gotovo sigurno osvajanje prve titule prvaka Nemačke, događaj koji se s nestrpljenjem iščekuje kako unutar kluba tako i među fanovima.

Ćavi Alonso, trener koji stoji iza preporoda Bajer Leverkuzena, zaslužuje posebne pohvale za svoj rad. Transformisao je tim u efikasnu mašinu za postizanje golova koja igra do samog kraja svake utakmice. Pokazao je to kroz nekoliko ključnih mečeva sezone, gde je njegov tim uspevao da izjednači ili preokrene rezultat u svoju korist u poslednjim trenucima. Alonsova sposobnost da usadi pobednički duh i izvanredno iskoristi transfer period za jačanje ekipe, preobrazila je Bajer iz Leverkuzena iz tima koji se bori za četvrto ili peto mestu u pravog pretendenta za titulu.

Povezana vest:  U Južnoj Koreji još 46 optuženih za korupciju

Kada je Alonso preuzeo tim u oktobru 2022. godine, situacija u klubu nije bila obećavajuća. Ipak, Alonsova uspešna prošlogodišnja sezona ubedila je rukovodstvo kluba u ispravnost odluke da mu produže ugovor, pokazavši da je to bio ključan potez za budućnost. Danas, Alonso važi za jednog od najtraženijih trenera u Evropi što svojim rezultatima iz dana u dan i dokazuje, ali je odlučio da odbije ponude od velikana poput Liverpoola i Bajerna iz Mihena, timova u kojima je igrao, birajući da svoju trenersku karijeru i dalje gradi u Bajeru.

Neizvesna borba i za Ligu šampiona

Bajern Minhen je pretrpeo dva uzastopna poraza u poslednja dva kola. Naročito je poraz od Heidenheima bio posebno bolan jer su Bavarci ispustili prednost od 2:0. Osim toga, taj neuspeh praktično je anulirao sve njihove šanse za osvajanje šampionske titule. Sada je čak i njihova pozicija na drugom mestu tabele postala neizvesna, s obzirom na to da Štutgart ima jednak broj bodova, uz tendenciju boljih rezultata u poslednje vreme. Lajcig se trenutno nalazi na četvrtom mestu, koje je poslednje koje garantuje učešće u Ligi šampiona sledeće godine, sa ukupno 53 boda, koliko ima i Borusija Dortmund. Stoga će između ovih dveju ekipa biti žestoka konkurencija u preostalih osam kola za mesto koje vodi u prestižno evropsko takmičenje

Ko će sledeće godine u Cvajtu

U aktuelnoj borbi za opstanak u vrhu nemačkog fudbala, trenutno je Darmštat klub koji izgleda kao da nema realne šanse za opstanak, zauzimajući poslednje mesto sa skromnih 14 bodova. Keln je malo iznad na tabeli, zadržavajući pretposlednju poziciju sa 22 osvojena boda, dok Majnc zauzima šesnaestu poziciju sa samo bodom više, a ova pozicija ih stavlja u potencijalni baraž za opstanak sa trećeplasiranim timom iz Cvajte, odnosno Druge nemačke Bundeslige. Bohum se nalazi nešto iznad sa 26 bodova, Wolfsburg ima 28, a Union Berlin je malo sigurniji sa 29 bodova. Ove ekipe će morati da budu posebno oprezne u preostalom delu sezone kako bi izbegle pad u zonu ispadanja, posebno u svetlu serija potencijalnih loših rezultata koje bi mogle dramatično da promene njihovu sudbinu.

Povezana vest:  Zoran Milinković napustio OFK zbog rada u inostranstvu

Union Berlin je primer ekipe koja se suočila sa teškim izazovom nakon što su se našli u nizu loših igara, izgubivši pozicije koje su ih vodile ka učešću u evropskim kupovima, i umalo završili na samom dnu tabele. Postojala je ozbiljna zabrinutost da li će tim, koji je prethodne sezone bio veliko iznenađenje Bundeslige, i izazov za sve koji vole klađenje uživo, uspeti da izbori status u Ligi. Promena na mestu trenera donela je poboljšanje, iako Union Berlin još uvek nije matematički osigurao opstanak. Sada, sa novim vetrom u leđima, izgleda da će uspeti da izbegne ispadanje i neće biti među onim timovima koji će u završnici sezone biti u agoniji neizvesnosti za svoje mesto u elitnom rangu nemačkog fudbala naredne sezone.