VELIKOM VEĆINOM GLASOVA IZBORNA SKUPŠTINA ŠS SRBIJE UKAZALA POVERENJE ALEKSANDRU MILIJANOVIĆU

Ne bežim od problema – rešavam ih

 

 

ministarkaacailjubaPrvi čovek Šahovskog saveza Srbije, Aleksandar Milijanović (42), sa nestrpljenjem očekuje ponedeljak, prvi radni dan u Nušićevoj. Dugo očekivana izborna Skupština ŠSS, održana u petak u prostorijama ŠSB na Starom Difu, ukazala je velikom većinom glasova poverenje Milijanoviću, a to poverenje treba opravdati.

Kako kaže Milijanović, pred njim je veliki posao od koga ne beži. Sama institucija Šahovskog saveza Srbije je poslednjih godina zapuštena, živelo se samo od obećanja, ali i tome je morao doći kraj. Tačnije, pred Milijanovićem je novi početak…

– Ne plašim se posla – kaže Milijanović. – Uostalom, da ne mislim da mogu da pomognem, ne bih se ni prohvatio mesta predsednika ŠS Srbije. Vetrovi promena počeli sa duvaju pre nekoliko godina u Beogradu, ali je trebalo da protekne vreme da bi se neke stvari iskristalisale. Sa promenama u Beogradu, stekli su se uslovi da dođe do smene u Šahovskom savezu Srbije, a moj izbor je samo plod tog dobrog rada.

Oči šahovske Srbije sada su uprte ka novom predsedniku, od koga se očekuju i prvi konkretni potezi. Kako kaže, to će biti veoma brzo.

– Već od ponedeljka, čeka nas mnogo posla. LJudima je jasno da dosta stvari mora da se promeni, a to sam naveo i u svom programu koji je bio pred delegatima na Skupštini. Potrebni su novi ljudi, sveže ideje, da se konačno krene napred. Osnovni cilj ŠS Srbije je popularizacija i unapređenje šaha na ovim prostorima, posebno među mladima, a na tome se, ruku na srce, najmanje radilo u prethodnom periodu.

Povezana vest:  Američki fudbal, SAFS, Drugo kolo Nacionalne lige Srbije - NLS 2010.

Prema Milijanovićevom programu, osnova je zasnovana na saradnji sa međunarodnim organizacijama, koordinaciji rada sa udruženim savezima Vojvodine, Beograda, Centralne Srbije i Kosova i Metohije, kao i ravnomernom razvoju šaha u svim sredinama.

– Još jedna stvar je zaboravljena – podseća Milijanović. – Kalendarska godina je na izmaku. To je vreme kada se pravi budžet za narednu godinu, kada se razgovara sa sponzorima, a o tome je izgleda malo ko u ŠSS razmišljao. Uz to, potrebno je što pre program rada Saveza poslati u Ministarstvo omladine i sporta, jer su to preduslovi za uspešnu takmičarsku 2010. godinu.

Kada je spomenuo Ministarstvo omladine i sporta, Milijanović se osvrnuo i na institucije, od kojih šah može imati koristi u narednom periodu.

– Ne samo Ministarstvo omladine i sporta, već i Sportski savez Srbije, Olimpijski komitet, Ministarstvo prosvete, Zavod za unapređenje nastave… Šah mora da se osloni na ove institucije ukoliko želi da uhvati korak sa drugim sportovima. Moji prethodnici to nisu shvatali, i to je jedan od razloga rapidnog propadanja šaha u Srbiji. Međutim, još ima vremena da se neke stvari poprave, i to je najvažnije pitanje kojim ćemo se baviti u budućnosti – jasan je Milijanović.

8DFE9816Još jedan problem, možda i gorući ovog sporta, jesu međunarodni uspesi. Nekada je šah bio sport po kome se prepoznavala Jugoslavija, a Gligorić, Matanović, Ivkov, Matulović, LJubomir LJubojević i Milunka Lazarević bili su pravi sportski ambasadori. Uspeha dugo vremena nema, a to je i jedan od faktora sve manje popularnosti šaha u Srbiji.

Na tom planu, radiće se intenzivno, kako u pojedinačnom, tako i u ekipnom delu, gde su sadašnji reprezentativci pod selektorskom palicom Branka Damljanovića pokazali veliki potencijal.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd i Pionir igraju za bronzu u Ligi šampiona

– Tačno je da nemamo više igrača u svetskom vrhu, ali mislim da će i do toga uskoro doći – kaže Milijanović. – Za ponovni uspon šaha u međunarodnim okvirima, potrebna je jaka baza, a srećom, što je najbitnije, ona postoji. Ne bih sada da pričam koliko je šah bitan za kompletan psihofizički razvoj dece, jer je to sasvim druga tema, ali napomenuo bih da je kao dodatni predmet, šah u školama na prečac osvojio mališane. Iz te baze, naći će se neki novi Gligorić, Ivkov ili Milunka Lazarević.

Međutim, i tu treba dobar deo posla odraditi. Talente treba prepoznati i na pravi način raditi sa njima.

–Talenat je samo jedan deo uspeha. Ostalo je kvalitetan rad, i to nije ništa novo ili specifično za šah. Posebno ćemo voditi računa o vrhunskom šahu jer od toga mnoge stvari zavise. U tom cilju, planiramo i donošenje strategije razvoja šaha, na čemu će raditi proslavljena imena srpskog šaha.

Na kraju, Milijanović je pozvao na jedinstvo svih šahista i šahovskih radnika.

– Videli smo u prethodnim godinama da podele ne mogu da donesu ništa dobro. Vreme je da shvatimo da samo zajedničkim radom možemo doneti boljitak srpskom šahu. Posla je mnogo, i znam da postoje ljudi koji se ne plaše da se uhvate u koštac sa nagomilanim problemima. Ovo je ujedno i poziv svima njima da kroz instituciju Šahovskog saveza iznesu predloge, mišljenja, sve što može poboljšati rad šahovske organizacije u Srbiji… Vreme je da krenemo napred – jasan je Milijanović.

 

Povezana vest:  Boričić: Zvezda je počela da diže glavu

ŠAHISTIMA OTVORENA KANCELARIJA

Kancelarija Šahovskog saveza Srbije u Nušićevoj ulici, prema najavama novog predsednika, biće otvorena za sve šahiste i šahovske radnike svakog radnog dana.

– Ovo je poziv svima da dođu i iznesu sve probleme i primedbe – jasan je Milijanović. – Garantujem da niko neće otići bez odgovora.

 

USKORO I ŠAHOVSKI PUL SPONZORA

Još jedna od ideja Aleksandra Milijanovića, trebalo bi da zaživi u skorijoj budućnosti. Reč je šahovskom pulu sponzora, po ugledu na mnogo bogatije i profitabilnije sportove.

– Šah je u Srbiji sport sa dugom tradicijom. Mnogo dužom od pojedinih koji su poslednjih godina izbili u centar pažnje. Kada govorim o tradiciji, mislim na armiju šahista u Srbiji koja nije mala. Reč je o nekoliko desetina hiljada šahista i šahovskih entuzijasta koji igraju i razumeju se u ovaj sport. Mislim da možemo mnogo toga ponuditi sponzorima, na obostrano zadovoljstvo – objasnio je Milijanović, dodavši da se već vode pregovori sa nekim od najjačih kompanija na ovim prostorima.

 

BOLJA SARADNJA SA ZAVODOM ZA UNAPREĐIVANJE OBRAZOVANJA I VASPITANJA

Milijanović je želeo i da istakne doprinos Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

– Zahvaljujući tim ljudima, pre svih dr Protiću i Nebojši Baraliću, ali i Ivanu Markoviću, šah je uveden kao predmet u škole. Reč je uglavnom o mlađim ljudima kojima je mesto u šahovskim strukturama. Da nije bilo njih, ko zna kako bi se ceo projekat završio. Na ŠSS je sada da im pomogne maksimalno i da kroz saradnju sa lokalnim samoupravama na teritoriji cele Srbije šah zaživi u što više škola – rekao je Milijanović, najavljujući prve posete pojedinim sredinama već do kraja ove godine.