RANGO

RANGO od sutra u bioskopima

Američki Zapad je video svakakve vrste kavgi, obračuna, autsajdera koji postaju heroji, ali Rango je nešto sasvim drugo: majušni kameleon s ogromnim srcem na epskoj misiji spašavanja neobičnog gradića, u kojoj će se pretvoriti u pompeznu legendu za kakvu se ranije samo izdavao.

U režiji Gora Verbinskog, poznatog po epskom serijalu PIRATI SA KARIBA, ovaj neobični animirani vestern u glavnoj ulozi ima nominovanog za Oskara Džonija Depa.

Priča počinje kada se Rango, nakon što je ceo život proveo kao kućni ljubimac posmatrajući svet kroz stakleni terarijum, nađe izgubljen u pustinji Mohave, gde će nabasati na gradić Prašinu. Rango se nada da će se uklopiti u sredinu, ali će se ubrzo izdvojiti čak i među stanovnicima koje sačinjavaju: gradonačelnik kornjača, zvečarka odmetnik, pustinjski psi pljačkaši banke, i prvi ženski gušter koga je Rango ikad sreo. Kad Rango nesvesno postane novi šerif ovog grada i njihova poslednja nada da nađe vodu, jasno će mu biti da je u velikoj nevolji. Priča se da dobri momci ne opstaju dugo u Prašini, ali Rango je spreman da okuša svoju sreću dok bude ispunjavao svoju sudbinu i postajao ono što čak ni kameleon ne može da izlažira: pravi pravcati heroj.

Povezana vest:  Kijanu Rivs režira kung fu film

„Rango je priča o gušteru koji je u potrazi za svojim identitetom, ali i o tome kako je on postao legenda,“ kaže Verbinski, kome je ovo prvi animirani film.

RANGO_11RANGO STUPA NA SCENU

Kad je Gor Verbinski počeo da okuplja ekipu za Ranga, objasnio je glumcima da planira da stane na put uobičajenim pravilima glume u animiranim filmovima.

Tipično, glumci u animiranim filmovima dolaze na snimanje i snimaju svoje rečenice u sterilnim, izolovanim kabinama. U ovakvom okruženju, naglasak je na audio snimku. Ali Verbinski je tražio neku vrstu vreve, haotične energije iz koje glumci mogu da izvuku iz sebe najkomičnije izvođenje. Zato je uradio sve suprotno. Okupio je glumce zajedno na sceni, obukao ih u vestern kostime, dao im smešne rekvizite i čak izgradio scenografiju na kojoj mogu fizički da odglume scene – time je naglasio značaj energije i hemije.

Glumci su na ovaj način intenzivno radili 24 dana „snimanja“ – jer su snimljeni ne samo njihovi glasovi, već i njihovi energični pokreti HD kamerama, a snimci su kasnije poslužili kao vitalni izvori za ILM-ovu ekipu za animaciju. Verbinski je ovaj proces nazvao „Hvatanje emocija“. Animatori su posmatrali glumce i mogli su da prenesu izraze lica i ponašanje na animirane likove.

Povezana vest:  Depardje kritikovao Kanski festival, Oskare i Olanda

Bio je to veliki i rizičan eksperiment, ali rezultat je bio pravo bogatstvo za glumce i prava magija za animatore, koji su skupili bezbroj svežih ideja i uvida koji nikad nisu mogli da se dobiju od kompjutera. Za Verbinskog nije postojala bolja putanja da stigne do svog cilja.

„Ovo nije prvi put da se animirani film snima na ovaj način,“ kaže Hal Hikel, direktor animacije ovog filma. „Ali ono što je novo je što je Gor to podigao na jedan do sad neviđen nivo. U jednom trenutku su na snimanje doveli prave taljige na snimanje! A postavili su i pravu vestern krčmu s pravim drvenim barom. Bilo je stvarno sjajno gledati glumce s kaubojskim šeširima i pištoljima kako sede na barskim stolicama – glumci su se fenomenalno proveli i to nas je sve inspirisalo.“

Džoni Dep kaže: „Ništa slično nisam uradio u životu, način na koji je Gor iskoristio glumce da preslika emocije na likove je zaista neverovatan. To što sam mogao da koristim rekvizite i da se krećem noseći na glavi kaubojski šešir je bilo jako korisno i zanimljivo. Gomili odraslih ljudi dao je mogućnost da se glupiraju.“

Povezana vest:  Ben Aflek mogući reditelj "Utočišta"

„Bilo bi nepravedno da smo Džonija stavili izolovanog u kabinu i da smo ga ograničili,“ kaže reditelj. „On ne radi tako, i nisam ga zato želeo u Rangu. Želeo sam ga upravo zbog toga što odlično reaguje u okruženju i interakciji s drugim glumcima.“

Ajla Fišer, koja igra guštera u koga je Rango zaljubljen, Bins, ranije je pozajmljivala glas u animiranom filmu Horton, ali ovo je bilo potpuno drugačije. „Obično je snimanje animiranog filma prilično izolovano,“ kaže, „ali na snimanju Ranga, interakcija s drugim glumcima je bila izuzetno energična i kreativna, što je za jednog glumca vrlo zahvalno.“

Bil Naji, koji igra negativca Zvečarku Džejka, kaže: „Ovo me je u mnogome podsetilo na radio drame koje sam snimao u mladosti u Engleskoj. Ovako morate mnogo više da se trudite jer radite s drugim glumcima i mislim da je ovo odlična ideja.“