angelina-jolie-2

Anđelina Džoli primila nagradu Počasno srce Sarajeva

Američka glumica Anđelina Džoli, koja je sa suprugom glumcem Bredom Pitom stigla u Sarajevo na ceremoniju zatvaranja Sarajevo film festivala, primila je večeras nagradu „Počasno srce Sarajeva“.

Holivudska glumica nije mogla da zadrži suze kada joj je direktor festivala Mirsad Purivatra uručio nagradu na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Džoli, vidljivo dirnuta nagradom koju je dobila, počela je da plače posle dugog aplauza i ovacija gostiju i publike, preneo je portal sarajevo-x.com.

Povezana vest:  Hju Grant prekida glumačku karijeru

Slavni glumački par prethodno je prošetao crvenim tepihom ispred sarajevskog pozorišta.

Džoli je izjavila da je počastvovana i da nikada do snimanja svog prvog filma u ulozi režisera nije upoznala tako talentovane i disciplinovane umetnike kao što su glumci sa ovih prostora.

Ona je nedavno snimila film o Bosni i Hercegovini, „U zemlji krvi i meda“, čiji je bila scenarista i režiser, ali se nije pojavila kao glumica.

Povezana vest:  Statuete Oskara po uzoru na original iz 1929. godine

Film je ljubavna priča o mladom Srbinu, koga glumi Goran Kostić, i Bošnjakinji, čiji lik tumači Zana Marjanović, koji su bili zajedno pre početka rata 1992. godine.

Slavni holivudski par je u BiH boravio najmanje dva puta prošle godine.

Osmodnevni Sarajevo film festival, 17. po redu, poceo je 22. jula, a u takmičarskom programu bila su i tri srpska dokumentarca – „Trči za život“ Mladena Matičevića, „Sinema komunisto“ Mile Turajlić i „Polazak“ Gorana Stankovića.

Povezana vest:  Dejvid Stratern u Spilbergovom filmu o Linkolnu

Srpski filmovi takmičili su se u konkurenciji 23 dokumentarna ostvarenja za nagradu „Srce Sarajeva“.

Nagradu za najbolji film takmičarskog programa igranog filma dobio je austrijski film „Disati“ reditelja Karla Markovicsa, u kojem glumi i Luna Mijović.