Karanovićav film Besa premijerno u Srbiji 31. marta 

Besa_1Film „Besa“ Srđana Karanovića, koji je slovenačku premijeru imao u oktobru prošle godine, u Srbiji će prvi put biti prikazan 31. marta, u beogradskom Sava centru. 
Novi film autora „Petrijinog venca“ (1980) i „Nešto između“ (1983), Karanovića je srpsko-slovenačko-hrvatsko-francuska koprodukcija, i govori o zabranjenoj ljubavi Albanca Azema i hrišćanke Lee, koje igraju Miki Manojlović odnosno Iva Kranjc iz Slovenije. 
Nebojša Dugalić je Filip, direktor gimnazije u srpskoj provinciji koji na početku Prvog svetskog rata dobija vojni poziv, a svoju suprugu Leu, mladu i zgodnu Slovenku, nastavnicu ritmike i plesa koju je upoznao na studijama u Zapadnoj Evropi, poverava na čuvanje Azemu. 
-Azem, nepismeni i patrijarhalni Albanac, školski poslužitelj, Filipu daje ‘besu’, zadatu reč koja se mora održati po cenu časti i života, da će čuvati Leu i da joj se ništa neće dogoditi. 
Neočekivana i nedozvoljena ljubav hrišćanke i muslimana preti da dovede u pitanje zadatu reč po cenu života – saopštio je Tuck. 
Radivoje Bukvić igra jednog od Leinih udvarača, poručnika srpske vojske. 
Karanović, kome je prethodni film bio „Sjaj u očima“ (2003), snimao je „Besu“ u leto 2008. godine u okolini Beograda. 
Producenti filma su beogradski „Baš čelik“ i „Vižn tim“ (Vision Team), u saradnji sa francuskim kućama „Vertigo“ i „A.S.A.P.“, kao i „Tivolijem“ iz Mađarske i „Arkadenom“ iz Hrvatske. 

Povezana vest:  "Parada" sa titlom za osobe sa oštećenim sluhom u bioskopu "Šumadija"