Argo 1

Filmu „Argo“ nagrada Udruženja producenata

Film „Argo“ u režiji Bena Afleka ovogodišnji je dobitnik glavne nagrade američkog Udruženja producenata (PGA).
Film je nedavno osvojio dva najznačajnija Zlatna globusa – za najbolji film i najbolju režiju.
Primajući trofej na svečanosti koja je sinoć održana u Los Anđelesu, Aflek je podsetio da on nije samo reditelj filma već i da u njemu glumi – agenta CIA koji organizuje akciju spašavanja šestoro američkih diplomata tokom talačke krize u Iranu 1979.
Nagradu je podelio sa Džordžom Klunijem i Grantom Heslovom koji su, takođe, producenti filma.
Među nominovanim za PGA nagradu za najbolje dramsko ostvarenje bili su još i glavni favorit za Oskara, „Linkoln“, kao i „Jadnici“, „Trideset minuta posle ponoći“, „Zveri južnjačke divljine“, „Đangova osveta“, „Pijev život“, „Kraljevstvo izlazećeg meseca“, „U dobru i u zlu“ i „Skajfol“.
Poznavaoci prilika u Holivudu smatraju da je nagrada udruženja producenata dobar pokazatelj šansi nekog filma da dobije Oskara. U poslednjih deset godina, laureati ove nagrade u 60 odsto slučajeva osvajali su i Oskara za najbolji film.
Producenti su za najbolji animirani film proglasili Diznijev crtać „Razbijač Ralf“ (Wreck-It Ralph), dok je nagradu za najbolji dokumentarac poneo film „U potrazi za sponzorom“ (Searćing for Sugar Man).
Kada je reč o TV ostvarenjima, „Houmlend“ je osvojio trofej za najbolju dramsku TV seriju, a sitkom „Modern femili“ je pobedio u kategoriji komedije.

Povezana vest:  Pjer Žalica: Filmove pravim za publiku