besmrtnici 9

Sve više nasilja u filmovima za mlade

Holivudski filmovi sa najvišom zaradom u 2012. i to oni namenjeni adolescentima imali su više pucnjave i nasilja nego filmovi usmereni na odrasle, pokazala je studija stručnjaka sa univerziteta Pensilvanija i Ohajo.
Studija je pokazala da su prethodne tri godine zaredom filmovi označeni sa PG-13 i R imali sličan nivo nasilja. Oznaka PG-13 upozorava roditelje da film nije prikladan za decu mlađu od 13 godina dok su filmovi sa oznakom R samo za starije od 17 godina dok mlađi moraju da ih gledaju uz pratnju roditelja ili staratelja.
Sedam filmova sa najvećom zaradom u 2012. imali su oznaku PG-13 a njih pet su bili akcioni filmovi sa mnogo nasilja uključujući najnovijeg Bonda „Skyfall“, i filmove o superherojima „Osvetnici“, „Uspon Mračnog viteza“ i „Neverovatni Spajdermen“.
U studiji se ne objašnjava zašto su filmovi sa oznakom PG-13 imali više upotrebe vatrenog oružja i nasilja.
Debata o nasilju u filmovima i zabavi razbuktala se 2012. posle nekoliko napada vatrenim oružjem u SAD, uključujući i pucnjavu u bioskopu u Denveru tokom projekcije filma „Uspon Mračnog viteza“, podseća Rojters.
Scene nasilja u holivudskim blokbasterima više nego duplo su se povećale u odnosu na 1950. godinu, kažu autori studije koja je obuhvatila 945 filmova sa najvećom zaradom.
-Uznemirujuće je što su PG-13 filmovi ispunjeni nasiljem – rekao je Dan Romer, koautor studije.

Povezana vest:  "Matriks" i "Prljavi Hari" na listi filmskog registra SAD

-Znamo da takvi filmovi uče decu ponašanju odraslih a oni čine da oružje deluje uzbudljivo i atraktivno.
U studiju su bili uključeni i animirani filmovi i nije se u obzir uzimala poruka da li je oružano nasilje pozitivno ili negativno.