Jeff Buckley

Uskoro novi album Džefa Baklija

Skoro 20 godina posle njegove smrti, otkriveni su dosad nepoznati snimci Džefa Baklija, američkog muzičara koji je ušao u legendu iako je za sobom ostavio samo jedan studijski album, „Grace“ iz 1994.
Baklijeva diskografska kuća najavila je danas da će novi album, pod naslovom „You and I“, izaći 11. marta. U saopštenju Kolumbija rekordsa se navodi da je reč o materijalu o kom gotovo niko nije ništa znao i o kojem ne postoje ni butleg snimci.
Glavna od 10 numera na albumu biće originalna pesma „Dream of You and I“, koju producenti opisuju kao „misterioznu i uznemirujuću melodiju, koja prenosi duboko intimnu i ličnu atmosferu albuma“.
Kako prenosi AFP, album je sastavljen od prvih snimaka koje je Bakli napravio 1993. godine u njujorškom studiju producenta Stiva Adaboa.
Na njemu će se naći i prva verzija njegovog najvećeg hita, „Grace“, kao i nekoliko obrada pesama poput „Just Like a Woman“ Boba Dilana, „I Know It’s Over“ grupe The Smiths i „Night Flight“ sastava Led Zeppelin.
Prepoznatljiv po svom eteričnom glasu, Bakli se smatrao jednim od najperspektivnijih izvođača svoje generacije, pogotovo nakon izlaska njegovog debi albuma „Grace“ koji se prodao u više od dva miliona primeraka širom sveta.
Veliku popularnost stekao je i obradom pesme „Hallelujah“ Leonarda Koena. Među njegovim najvećim hitovima su i „Lover, You Should’ve Come Over“, „Dream Brother“, „So Real“ i „Eternal Life“.
Na vrhuncu svoje karijere, Bakli se utopio u 30. godini 1997. u Memfisu dok je plivao u jednoj od pritoka Misisipija.
Jedan od svedoka je rekao da su poslednje Baklijeve reči bile reči pesme grupe Led Zeppekin „Whole Lotta Love“ koju je pevao dok je ulazio u vodu.

Povezana vest:  Nova teen kraljica Ariana Grande piše pesmu o dečku Nathanu Sykesu

PHOTO: Michel Linssen/Redferns