Na današnji dan – 11. april

1227 – Umro je Džingis-kan, mongolski vojskovođa i osnivač mongolske države.
1514 – Umro je Donato Bramante, italijanski arhitekta. Poslednjih petnaest godina života proveo je radeći za pape Aleksandra VI i Julija II i presudno utico na arhitekturu visoke renesanse.
1689 – Krunisan je engleski kraljevski par Vilijam III Oranski (William) i Meri II (Mary). Tokom njihove vladavine doneti su Deklaracija prava i Akt tolerancije, i još nekoliko važnih propisa.
1713 – Utrehtskim mirom okončan je „Rat za špansko nasleđe“. Nizom ugovora koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska, preuređena je mapa Evrope, a Španija je prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone (Bourbon).
1755 – Rođen je Džejms Parkinson (James), britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.
1814 – Po sporazumu u Fontenblou Napoleon Bonaparta je abdicirao i prognan je na ostrvo Elba. Na presto je stupio kralj, Luj XVIII.
1842 – Beogradski trgovci, braća German završili su izgradnju prve srpske lađe „Knez Mihailo“. Majstori iz Carigrada počeli su izgradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe – na njemu je bilo mesta za 18 topova.
1894 – Uganda je postala britanski protektorat.
1899 – SAD su od Španije preuzele Filipine.
1919 – Osnovana je Međunarodna organizacija rada, sa sedištem u Ženevi.
1945 – Američke trupe osvojile su u Drugom svetskom ratu nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor Buhenvald.
1948 – Počela je izgradnja novog beogradskog naselja na levoj obali Save – Novog Beograda.
1952 – Krvavim vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo je Nacionalni revolucionarni pokret.
1961 – U Jerusalimu je počelo suđenje bivšem funkcioneru nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu (Eićman) za ratne zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.
1973 – Nacistički lider Martin Borman zvanično je proglašen mrtvim i skinut s liste traženih ratnih zločinaca u SR Nemačkoj.
1977 – Umro je francuski pisac Žak Prever (Jacques Prevert), „pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće“, autor „Barbare“. Veoma popularan među mladima 1950-ih godina, napisao je I scenarija za filmove Marsela Karnea (Marcel Carnet) „Obala u magli“, „Hotel Sever“, „Deca raja“ i „Ljubavnici iz Verone“.
1979 – U glavni grad Ugande, Kampalu, ušle su trupe Tanzanije I snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amina – Dade. Idi Amin je pobegao u Libiju.
1984 – Konstantin Černjenko je izabran za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta ŠSR.
1985 – Umro je predsednik Albanije Enver Hodža (Hoxa). Kao neprikosnoveni lider od Drugog svetskog rata do smrti, bio je pristalica staljinizma.
1991 – Savet bezbednosti UN je proglasio kraj Rata u Zalivu uz obećanje Iraka da će platiti ratnu odštetu i uništiti oružje za masovno uništavanje.
1999 – Indija je uspešno isprobala raketu dugog dometa „Agni“, sposobnu da nosi i nuklearne projektile.
1999 – U Beogradu je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“. Ubistvo nije razjašnjeno.
2001 – Škotska kompanija „PPL Terapeitiks Pielsi“ koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara – ovcu „Doli“, saopštila je da je proizvela i pet kloniranih prasića.
2002 – U sedištu UN u Njujorku zvanično je osnovan stalni Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. kojim je uspostavljen taj sud.
2012 – Umro je Ahmed Ben Bela, borac protiv kolonijalizma i prvi predsednik Alžira po sticanju nezavisnosti od Francuske.

Povezana vest:  NA DANAŠNJI DAN, 28. januar