jeff-beck-neuDžef Bek u Beogradu 7. jula

 

Čuveni britanski rok gitarista Džef Bek (Jeff Beck) nastupiće 7. jula u beogradskom Sava centru, u okviru „Samertajm festivala“ (Summertime), saopštili su danas organizatori.

U Beograd Bek stiže u okviru svetske turneje povodom albuma „Emotion & Commotion“, a iz Sava centra je saopšteno da od 28. aprila u prodaju idu ulaznice po cenama od 3.200, 2.700 i 2.200 dinara.

Bek je počeo karijeru u kultnim londonskim „Jardbrdsima“ (Yardbirds), gde je 1965. godine zamenio Erika Kleptona, (Eric Clapton), a potom je na njegovo mesto 1966. godine stigao još jedan veliki rok gitarista Džimi Pejdž (Jimmy Page), kasnije čuven po radu sa „Led cepelinom“ (Zeppelin).

Povezana vest:  ALEKSANDRA KOVAČ OBJAVILA PESMU IZ NEMAČKOG DUGOMETRAŽNOG FILMA "YOUNG AND WILD"

Samostalnu karijeru počeo je 1967. godine snimivši singlove „Beck’s Bolero“, „Hi Ho Silver Lining“ i „Tallyman“, a potom je osnovao „DŽef Bek grup“ (Group) u kome je pevao Rod Stjuart (Stewart), a bas svirao Ron Vud (Wood), kasniji gitarista „Fejsiza“ (Faces) i „Rolingstonsa“ (Rolling Stones).

Bend je snimio albume „Truth“ (1968) i „Beck-Ola“ (1969), a Bek je u nastavku karijere najveći komercijalni uspeh postigao samostalnim džez rok albumom „Blow By Blow“ (1975), kojeg je snimio uz pomoć producenta čuvenih „Bitlsa“ (Beatles) (George) DŽordža Martina.

Povezana vest:  Naxi Zvezde uručene Dinu Merlinu: Veliki rad put do ovakvih priznanja

Poznat kao perfekcionista, tokom karijere Bek je nastojao da spaja različite muzičke žanrove kao što su bluz, rok, metal, džez fjužn, i u poslednje vreme elektroniku, a ugledni muzički časopis Rolingston uvrstio ga je kao 14. na listu 100 najvećih gitarista svih vremena.

„Sviram kako sviram, jer mi to omogućava da stvorim najneverovatnije moguće zvukove, a u tome i jeste suština, zar ne“, rekao je Bek.

Povezana vest:  Novi album grupe Skank Anansi 13. septembra

U aprilu objavljeni album „Emotion & Commotion“ donosi, zimeđu ostalog, Bekova viđenja klasika kao što su „Nešun Dorma“, „I Put a Spell on You“ i „Over the Rainbow“, uz pomoć pevačica DŽos Ston (Još Stone), Olivje Sejf (Olivia Safe) i Imelde Mej (May).

U Beograd Bek stiže sa pratećim bendom u kome su klavijaturista Džejson Rebelo (Jason Rebello), basistkinja Ronda Smit (Rhonda Smith) i bubnjar Narada Majkl Volden (Narada Mićael Walden).