FINALE K – 1 TURNIRA U JAPANU

Remy Bonjasky brani trofej

 

k1_decembar_2009U „Yokohama“ areni u Japanu u sutra uveče se održava 17. finale K-1 World GP. Posle tog turnira dobićemo odgovor da li će „Gospodin Perfektni” – Ernesto Hoost konačno izgubiti epitet najuspešnijeg takmičara u K-1 GP, ili će na tom tronu ostati još neko vreme. Od 10 časova po srednjeevropskom vremenu za pojas šampiona, ček na 320.000 dolara i titulu najboljeg među najboljima nadmetaće se osam boraca.

Hoost drži rekord od četiri pojasa, a ciljaju ga aktuelni šampion Holanđani Remy Bonjasky i  Semmy Schilt koji su do sada tri puta ispili šampanjac. Ove godine, uz njih dvojicu, glavni pretendenti na tron su prošlogodišnji finalista „Loši dečko“ Badr Hari (Maroko/Holandija) i fenomenalni debitant na završnom turniru Alistar Overeem (Holandija). Pored njih na završnom turniru učestvuju i Errol Zimmerman (Holandija), Ruslan Karaev (Rusija), Everton Teixeira (Brazil) i Jerome le Banner (Francuska). Poslednjoj četvorici se daju male šanse za trijumf.

Finalni turnir 2009. ima jednu bitnu razliku od svih prethodnih. Prvi put u istoriji K-1 GP u glavnom žrebu završnog turnira nema Petera Aertsa.  Zahvaljujući Alistaru Oveerimu, koji ga je pobedio u finalnim eliminacijama, „Holandski drvoseča“, koji je tri puta osvajao pojas šampiona, ovoga puta događaj će „pratiti“ iz rezervne borbe. Rival mu je odlični Turčin Gokhan Saki koji zbog povrede nije učestvovao na finalnim eliminacijama održanim krajem septembra. Drugi par čine „udarač“ Rumun Daniel Ghita i Sergey Khartionov (Rusija). U slučaju povrede nekog od boraca iz glavnog žreba, pobednici „rezervnih“ mečeva će zauzeti njihovo mesto.

Povezana vest:  TEKVONDO, Loš učinaka Orlova u formama

Kao i svih prethodnioh godina i ovoga puta na finalnom turniru je najviše Holanđana. Petorica boraca u glavnom žrebu nova su potvrda da se u ovoj zemlji najbolje radi. Kad se tome doda i Ruslan Karaev, koji trenira u Holandiji, jasno je da je zemlja lala rasadnik K-1 boraca. Izborom boraca kome će „izaći na crtu“ u prvom krugu finalnog turnira, stvorili su se uslovi da polufinale rade članovi najboljeg svetskog K-1 tima „Golden Glory“. Ukoliko pobede rivale u 1. kolu Karaev, Overeem, Schilt i Zimmerman mogli bi da napišu novo poglavlje u istoriji K-1 Gran prija.

Od četiri meča u prvom krugu glavnog žreba izdvajaju se dva. Badr Hari i Ruslana Karaev otvaraju glavni program. Do sada su odradili dva meča, zabeležili po jednu pobedu. Brzina, snaga, energija – tim rečima se mogu opisati njihovi dueli. Hari će probati da potvrdi prognoze da je novi šampion K-1, ali je sigurno da i Ruslan ima ambicija da stigne do pojasa. Prethodna dva duela rešena su prekidima. Prvi je odrađen 2006. trajao je samo 52 sekunde, a završio se pobedom Karaeva. Samo šest meseci kasnije U meču koji prate  „kuloarske priče“ o tome da je Karaev bio teško bolestan pred duel, prekidom je slavio Hari.

Za Haria kažu da je prirodni talenat za K-1. Lošu naviku da potcenjuje rivale za koje misli da su slabiji od njega, zamenio je zrelijim stavom, punim samopouzdanja. Sa druge strane, Ruslan Karaev je jednogodišnje pauze prešao u „Golden Glory“ i napredak se već vidi. Više se ne bori na sreću, sve više u duele uključuje i glavu, a i u odbrani se vidi napredak.

Povezana vest:  Umro legendarni bokser Aron Prajor

Duel koji „zatvara“ četvrtfinala je okršaj Erol Zimmerman – Remy Bonjasky. Na žrebu Zimmerman je „prozvao“ „Letećeg džentlmena“ koji je prihvatio izazov i stao pored „Kostolomca”. Ovaj duel je ujedno i okršaj „starosedelaca“ i „sveže krvi“. Remy Bonjasky ima ogromno iskustvo, u poslednjih pet godina izgubio je samo tri meča u K-1. Važi za borca koji najviše koristi mozak, kalkuliše u ringu, ne zadaje ni udarac više ako nije potrebno. Sa druge strane, Zimmerman ne zna da stane. I kada bodovno dobija meč ide na sve ili ništa željan da duel završi prekidom. Nekada se to i osveti pa kraj borbe dočeka na podu. Ovaj meč već u najavi obećava spektakl.

Semmy Schilt je favorit u duelu sa Jerome Le Banner-om. Biće to repriza finalnog duela K-1 GP iz 2006, a male su šanse da će Francuz ovoga puta uspeti da zabeleži bolji rezultat. Po prikazanom u godini na izmaku Alistar Overeem, iako debitant na završnom turniru, u prednosti u odnosu na Evertona Teixeiru. Alistar je u Japan stigao pun samopouzdanja, ističe da iskustvo koje ima u MMA borbama je njegova prednost i da ima kvalitet za tron.

Povezana vest:  Održano MMA prvenstvo Beograda – Treći Delta City Challenge

 

 

Program borbi

Četvrtfinale: Par 1: Ruslan Karaev (Rusija) – Badr Hari (Maroko/Holandija), Par 2: Alistar Overem (Holandija) – Everton Teixeira (Brazil), Par 3: Jerome le Banner (Francuska) – Semmy Schilt (Holandija), Par 4: Ereol Zimmerman (Holandija) – Remy Bonjasky (Holandija). Polufinale: Pobednik Par 1 – Pobednik Par 2, Pobednik Par 3 – Pobednik 4. Finale: pobednici polufinalnih duela.

Rezervne borbe: Peter Aerts (Holandija) – Gokhan Saki (Turska), Daniel Ghita (Rumunija) – Sergey Khartionov (Rusija).

Superfajt: Kjotaro (Japan) – Tyron Spong (Surinam).

Uvodne borbe: Keiichi Samukawa (Japan) – Ryuji  Kajiwara (Kapan), Singh Jaideep (Indija) – Makoto Uehara (Japan), Jan Soukup (Češka) – Tsutomu Takahagi (Japan).

 

Dosadašnji šampioni

Prvi turnir pod ovim imenom K-1 Gran pri održan je 1993. na „Jojogo Dai-Iči“ stadionu u Tokiju pred 10.000 gledalaca. Prvi šampion K-1 bio je legendarni hrvatski borac Branko Cikatić.

 

1993. – Branko Cikatić (Hrvatska)

1994. – Peter Aerts (Holandija)

1995. – Peter Aerts (Holandija)

1996. –  Andy Hug (Švajcarska)

1997. – Ernesto Hoost (Holandija)

1998. – Peter Aerts (Holandija)

1999. – Ernesto Hoost (Holandija)

2000.  – Ernesto Hoost (Holandija)

2001. – Mark Hunt (Novi Zeland)

2002. – Ernesto Hoost (Holandija)

2003. – Remy Bonjasky (Holandija)

2004. – Remy Bonjasky (Holandija)

2005. – Semmy Schilt (Holandija)

2006. – Semmy Schilt (Holandija)

2007. – Semmy Schilt (Holandija)

2008. – Remy Bonjasky (Holandija)

2009. – ?