Kolaraceva_zaduzbinaSutra promenadni koncert Beogradskog duvačkog orkestra

 

Beogradski duvački orkestar održaće sutra, povodom 15. godišnjice postojanja, promenadni koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, najavio je organizator, Kulturni centar Beograda.

Orkestrom duvača, koji čine 43 muzičara, dirigovaće stalni dirigenti Vladimir Mustajbašić i Aleksandar Đurov.

Već nekoliko godina Beogradski duvački orkestar održava promenadne koncerte na Trgu Republike, u organizaciji KCB-

Promenadni koncert biće održan u našoj najlepšoj i najakustičnoj sali, Kolarčevoj zadužbini.

Prema rečima dirigenta Mustajbašića, iako po zvaničnim merilima 15. godišnjica nije jubilej, za orkestar i njegove saradnike i te kako jeste jer toliko trajanje na ovom prostoru i kulturnom okruženju i sa više nego skromnim materijalnim mogućnostima, bilo je moguće zahvaljujući entuzijazmu članova orkestra i njegovih prijatelja.

Povezana vest:  Predstavu „Kad su cvetale tikve“ gledala publika u 572 grada

-Svečani povod i izuzetna koncertna dvorana Kolarčeve zadužbine uslovile su i omogućile izbor programa simfonijskog tipa, repertoar originalno komponovan ili prerađen za duvački orkestar.

Reč je o „Promenadi“ iz ciklusa „Slike sa izložbe“ Musorgskog, Koncertu za Tubu Gregsona, „Velikoj čočečki“ iz baleta „Koštana“ Konjovića, „Fantaziji brilijante“ iz opere „Karmen“ Bizea, Džez sviti Šostakoviča i Koncertu za marimbu Rida – kazao je dirigent Mustajbašić.

Povezana vest:  Baletska predstava "TAJNA MADAM TISO – DODIRUJUĆI ISTORIJU" ponovo na sceni Doma omladine Beograda

Kao solisti na promenadnom koncertu nastupiće Jasmina Živić, flauta, Miona Backović, marimba, Zoltan Lukačević, tuba, Vladimir Jovanović, Srđan Đaković, Nenad Ninković, Borislav Veličković i Jovan Savić, trube.

Beogradski duvački orkestar je jedini civilni koncertni ansambl ove vrste u zemlji, osnovan sa ciljem da obnovi tradiciju promenadnih koncerata u dvoranama i na otvorenom prostoru.

Osnivači i članovi orkestra su istaknuti muzičari iz simfonijskih orkestara Radio-televizije Beograd, Beogradske Opere, Beogradske Filharmonije, Umetničkog ansambla Vojske „Stanislav Binički“, Pozorišta na Terazijama, Reprezentativnog orkestara Garde i bivšeg Orkestra Vazduhoplovstva, studenti i profesori muzičkih škola i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Povezana vest:  Novi roman Jelene Bačić Alimpić "Kofer iz Berlina" u pretprodaji samo na Laguninom sajtu

Kako je kazao Mustajbašić, ova tradicija datira u Srbiji od 1831. godine kada je Knjaz Miloš Obrenović, sa kapelnikom Josifom Šlezingerom, osnovao u Kragujevcu prvi orkestar evropskog tipa ‑Knjaževsko – srpsku bandu“.

Ulaz na koncert je slobodan.