Sahovski vikend - Delta City

Marija Rakić pobednica 47. Osmomartovskog turnira

Ženski intermajstor Marija Rakić pobednica je 47. međunarodnog Osmomartovskog turnira za šahistkinje koji je danas završen u Beogradu. Reprezentativka Srbije osvojila je 6,5 poena iz devet partija koliko ima i drugoplasirana, ženski velemajstor Irina Čoluškina, ali I slabije dodatne kriterijume.

U partijama poslednjeg kola, dosadašnja četvorostruka pobednica Čoluškina je lako savladala ženskog intermajstora Nadeždu Karmunovu iz Rusije, dok je Rakićevoj trebalo 79 poteza da, takođe crnim figurama, žrtvujući topa u pešačkoj završnici raznobojnih lovaca, slomi otpor intermajstora Svetlane Petrenko iz Moldavije.

Povezana vest:  Otvoreni letački dan VK „Vihor" – Nova Pazova

Plasman od trećeg do šestog mesta, sa po 4,5 osvojena poena, podelile su domaća šahistkinja Mila Žarković, Melinda Goczo iz Mađarske i Ana Benderać iz Srbije. Po četiri poena imaju Petrenko I Adela Velikić iz Srbije, Karmunova je osvojila 3,5, a Teodora Injac iz Srbije 2,5 poena.

Igrano je devet kola po Bergerovom sistemu, svaka sa svakom, a nagradni fond od 130.000 dinara obezbedio je Šahovski savez Beograda (Š SB).

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Mikec peti, Grgić osmi vazdušnim pištoljem na SK u Minhenu

Pobednici Mariji Rakić (2.336), koja je bila prvi favorit turnira po trenutnom rejtingu na rang listi FIDE, pripalo je 50.000 dinara.