aaaaDRAGUTIN MATIĆ I NEVENA MATIĆ 21. MARTA PREMIJERNO NASTUPAJU U „SEVILJSKOM BERBERINU“

Solisti Opere Narodnog pozorišta Dragutin Matić i Nevena Tirnanić premijerno će nastupiti u Rosinijevom „Seviljskom berberinu“ koji će, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, biti izveden u subotu 21. marta (19,30) na Velikoj sceni.
Bariton Matić nastupiće u naslovnoj ulozi, sopran Tirnanić dočaraće lik Rozine, tenoru Ljubomiru Popoviću poverena je rola grofa Almavive, baritonu Nebojši Babiću doktora medicine Bartola, a basu Nenadu Jakovljeviću učitelja muzike Bazilija.
U podeli su i Svetlana Nestorov (Berta), Pavle Žarkov (Fjorelo), Aleksandar Pantelić (Oficir)…
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio V. Živojinović.
Rosini je u „Seviljskom berberinu“, jednoj od najboljih komičnih opera ikada napisanih, svestran u svojoj izvornosti – živ i istinit dramski izraz u solističkim partijama i ansamblima, snaga rečitativa i veoma značajna uloga orkestra koji je često potpuno ravan sa pevačima na sceni sa kojima čini nerazlučivu celinu…
Sve su to posebnosti na kojima se zasniva izvanredna snaga umetničkog dejstva ovog njegovog remek-dela, praizvedenog pod naslovom „Almaviva ili Uzaludna predostrožnost“ u Teatru Arđentina, u Rimu, 20. februara 1816. godine.
Premijera „Seviljskog berberina“ u Narodnom pozorištu održana je 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića, koju je 2010. obnovila Ivana Dragutinović Maričić.

Povezana vest:  Kultura živi u Novom Sadu - Ove nedelje šest različitih umetničkih događaja u kulturnim stanicama širom grada