Dodela-nagrade-Bora-StankovicZavršena „Borina nedelja“

Dodelom nagrade „Borisav Stanković“ ovogodišnjem laureatu Nikoli Maloviću u Vranju je završena 49. književna manifestacija „Borina nedelja“.

Maloviću je stručni žiri dodelio nagradu za roman „Jedro nade“ u izdanju Lagune.

O knjizi su govorili članovi žirija prof. dr Aleksandar Jovanović i prof. dr Goran Maksimović koji su u svojim izlaganjima obuhvatili celokupni stvaralački opus ovog pisca.

Nagradu koja podrazumeva i novčani iznos od 200.000 dinara nagrađenom autoru uručili su predsednik žirija Aleksandar Jovanović i urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović.

Povezana vest:  Ugledna književna nagrada "Svetozar Ćorović" za Slobodana Vladušića

Zahvalivši se na velikom priznanju s imenom pisca koji mu je, kako je rekao, bio na neki način učitelj i uzor, Malović je povukao paralelu između učitelja i đaka:

„Bora Stanković je dao sliku Vranja negde između turskog i modernog doba, a ja u svom stvaralaštvu dajem sliku sa obale našeg naroda u ovom periodu“, rekao je Malović, naglašavajući da je on srpski pisac iz Boke Kotorske i „da nema njegove malenkosti srpska književnost ne bi izlazila na more“.

Povezana vest:  Nova sezona kurseva tanga u Gvarneriusu

Miroslav Cera Mihailović je na zatvaranju ovogodišnje „Borine nedelje“ rekao za Novosti da je, uprkos odluci grada da ne finansira manifestaciju, ona održana onako kako je isplanirano i nije prekinuta tradicija stara skoro pola veka.

„Novac smo pozajmili kako bismo ispunili našu obavezu i organizovali manifestaciju, a svi naši gosti su bili puni razumevanja, neki su čak odbijali da im se plate i putni troškovi. Ljubitelji pisane reči mogli su da uživaju u sedam dana programa“, kaže Mihailović.

Povezana vest:  Dečji dani kulture od 5. do 9. aprila - U igri sa knjigom!

Ove godine manifestaciju je besedom otvorio Petar Milošević, prošlogodišnji dobitnik nagrade.

U okviru 49. „Borine nedelje“ održano je niz književnih večeri – „Poetski mozaik“, „Portret pisca“ – a predstavljene su i nove knjige.

U prostoriji Eparhije vranjske veče pobednika pratila je mnogobrojna publika među kojima tradicionalno studenti filoloških fakulteta univerziteta u Beogradu i Nišu.