iz-daleka

Venecijanski pobednik „Iz daleka“ Lorenca Vigasa na 21. Festivalu autorskog filma

21. Festival autorskog filma, tradicionalna gradska manifestacija za ljubitelje filma i publiku koja želi da proširi svoje horizonte, ove godine se održava od 27. novembra do 6. decembra na više bioskopskih lokacija u Beogradu. Kultni filmski festival predstaviće publici zanimljive filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

U glavnom programu festivala naći će se ostvarenja sa prestižnih svetskih filmskih festivala. Raznovrstan program, predvodi pobednik 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji – debitantsko ostvarenje „Iz daleka“ (Desde allá) venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa. U fokusu filma je priča o prijateljstvu koje nastaje između predstavnika više klase Armanda i mladića sa problematičnom prošlošću.

Povezana vest:  Jennifer Lawrence u rimejku filma "Istočno od raja"

Tradicija predstavljanja novih filmova reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, nastavlja se i ove godine. Prvi u nizu potvrđenih filmova 21. Festivala autorskog filma je vanserijski dokumentarno-igrano-esejistički film „Frankofonija“ Aleksandra Sokurova, koji donosi priču o Drugom svetskom ratu i ulasku fašista u Pariz.

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Povezana vest:  Ovog vikenda najbolji provod za vaše ljubimce je u Šoping molu Delta City

Ostvarenja koja će biti prikazana na 21. Festivalu autorskog filma drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Prateći program u Dvorani kulturnog centra Beograda je celina „Bande a part“ u selekciji Vladimira Perišića.

Drugu godinu za redom, u okviru 21. Festivala autorskog filma održaće se edukativni program „Balkan Film Connection“, koji vodi reditelj Stefan Arsenijević. Program je namenjen studentima i mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope, sastoji se iz niza radionica, predavanja, diskusija i projekcija, sa fokusom na proširivanje specifičnih praktičnih znanja vezanih za film, uspostavljanje čvršće saradnje mladih filmadžija u regionu i otvaranje ka međunarodnoj sceni.

Povezana vest:  „Crna reka” sutra premijerno na FEST-u

Sve informacije o programu uskoro će se naći naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs. Festivalske vesti je moguće pratiti i na FB stranici www.facebook.com/festivalautorskogfilma i Tviter nalogu @FAFBg.