Secanje na velikane

Zajednički koncert AKUD-ova „LOLA“ i „KOLO“ „Sećanje na velikane“ 26.septembra

Početak 72. sezone uspešnog rada AKUD „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda obeležava radno i svečano.
„Sećanje na velikane“ naziv je koncerta povodom obeležavanja 20 godina od smrti Olge Skovran i 10 godina od smrti Bratislava Bate Grbića, koji će biti održan na sceni Pozorišta na Terazijama u subotu, 26.09.2015. sa početkom u 20:00 časova. Jedinstven povod gde će se na istoj sceni setiti ovih velikih umetnika „Lolin“ Folklorni ansambl i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“, koji je velikodušno podržao ovaj projekat.
Gospođa Olga Skovran i gospodin Bata Grbić su svojim umetničkim radom u velikoj meri obeležili scensku umetnost oba ansambla, ali i celokupnu folklornu umetnost Srbije pa i šire. Veliki trag koji su ostavili, O.Skovran kao začetnik scensko-umetničke obrade narodne igre -folklora, a B.Grbić kao jedan od njenih najboljih učenika i svestran umetnik (igrač, glumac, koreograf, snimatelj RTS-a), njihovi počeci u „Loli“, potom angažmani u „Kolu“, obavezuju ova dva ansambla da ih se dostojno sete.

Povezana vest:  Novi roman Ljiljane Šarac "Dok svetac bdi" u prodaji od 11. avgusta

Jedinstvena prilika za ljubitelje folklora, jer će na istoj pozornici moći da vide jedini profesionalni folklorni ansambl i najbolji amaterski folklorni ansambl u zemlji .

Na programu će biti dragulji njihovog koreografskog rada: tačke sa prvog koncerta Ansambla „Kolo“ i segmenti muzičko-scenskog dela Bate Grbića „Freska Viva“, koje je nastalo 1973. godine, a koje ćemo sada „oživeti“ u duhu ovog vremena. Biće premijerno prikazani video zapisi iz njihovih života i njihovi retko zabeleženi intervjui.

Celokupan projekat je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a koncert je podržala Radio-televizija Srbije, koja će snimati ovaj događaj.
Realizaciju projekta pomogli su: Arhiv grada Beograda, Programski arhiv i Redakcija za istoriografiju TV Beograd, Radio Beograd 2 (emisija „Od zlata jabuka“), Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, Kombank Arena.

Povezana vest:  Predivne pesme i priče za decu „Sa mnom ima neka greška" od četvrtka u prodaji

Karte se mogu nabaviti na blagajni Pozorišta na Terazijama ili u Sekretarijatu AKUD-a „Ivo Lola Ribar“ .

Olga Skovran (1908-1995) je bila jedan od osnivača i prvi umetnički rukovodilac Folklorne sekcije AKUD-a „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda (1944-1948). Prvi direktor i umetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Srbiji (1948-1965). Prva je započela rad na koreografisanju i scenskoj obradi narodnih igara praveći koreografske minijature, koje su i danas inspiracija mnogim umetnicima. Postavila je sistem folklorne pedagogije i rada sa ansamblom, koji i danas funksioniše u „Loli“ i „Kolu“, a na čijim osnovama se razvila cela folklorna scena Srbije pa i Jugoslavije. Ansamblu „Kolo“ ostavila je preko 20 koreografija.

Bratislav Bata Grbić (1930-2005) bio je profesionalni folklorni igrač, koreograf, glumac i snimatelj. Svoju umetničku karijeru započeo je 1949. godine u AKUD-u „Ivo Lola Ribar“, a potom nastavio u Ansamblu „Kolo“ od 1951. do 1961. godine. Završio je glumu u klasi Joze Laurenčića sa Gidrom Bojanićem i Slobodanom Aligrudićem, a u svet filma ušao glavnom ulogom u filmu „Anikina vremena“ (1954). Snimatelj Televizije Beograd postao je na samom njenom početku (1961) i tu ostao pune tri decenije. Snimao je između ostalog: film „Kosovski boj“, TV dramu „Karađorđeva smrt“, seriju „Balkan ekspres 2″… Koreografijom se bavio celog života, a njegovo najveće ostvarenje jeste muzičko-scensko delo „Freska Viva“ („Oživljena freska“), koje je 1973. postavio u AKUD-u „Ivo Lola Ribar“, a predstavlja pokušaj rekonstrukcije zabavnog života srednjevekovne Srbije. Ovaj program nastupao je 16 puta za redom u njujorškom „Medison skver gardenu“, a bio je prvi program sa prostora Balkana koji je izveden u sali UN-a u Njujorku.

Povezana vest:  „Jovanovo zaveštanje" prodato u više od 20 hiljada primeraka