men

Drugi i treći iz Berlina igraće u Japanu

FIVB je saopštio sastave grupa na turnirima Svetskih i Interkontinentlanih kvalifikacija za Olimpijske igre 2016. u konkurenciji odbojkaša, koji će se odigrati od 15. maja do 5. juna. Odbojkaški turnir na XIX Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru odigraće se u dvorani „Markanazinjo“ od 6. – 21. avgusta. Plasman na OI 2016. do sada su izborili Brazil, Italija, SAD i Argentina.
Turnir Svetskih kvalifikacija za OI 2016, koji će se odigrati u Japanu biće ujedno i turnir Azijskih kvalifikacija. Na turniru će igrati Japan, Kina, Iran, Australija, drugoplasirana i trećeplasirana selekcija sa turnira Evropskih kvalifikacija (CEV) u Berlinu, Venecuela, drugoplasirana na turniru u Južnoj Americi (CSV) i drugoplasirana selekcija sa turnira u Severnoj i Srednjoj Americi (NORSEKA).
Na turniru Interkontinentalnih kvalifikacija (organizator će naknadno biti određen) igraće Čile, trećeplasiran na turniru u Južnoj Americi (CSV), trećeplasirana selekcija sa turnira u Severnoj i Srednjoj Americi (NORSEKA), kao i dve selekcije sa turnira u Africi (CAVB).
Sa turnira Svetskih kvalifikacija u Japanu plasman na OI izboriće 3 provplasirane selekcije, kao i 1 selekcija iz Azije. Ukoliko je reprezentacija iz Azije među prve tri, plasman na OI izboriće druga najboljeplasirana selekcija iz Azije.
Sa turnira Interkontinentalnih kvalifikacija plasman na OI izboriće samo pobednik turnira.
Iz Evrope plasman će izboriti pobednik turnira Evropskih kvalifikacija u Berlinu (5. – 10. januar), na kojem igraju Nemačka, Srbija, Poljska, Belgija, Rusija, Francuska, Bugarska i Finska, a drugoplasirana i trećeplasirana selekcija će steći pravo nastupa na turniru Svetskih kvalifikacija.
Iz Severne i Srednje Amerike (NORSEKA), plasman na OI izboriće pobednik turnira u Edmontonu, u Kanadi (8. – 10. januar), na kojem igraju Kanada, Kuba, Portoriko i Meksiko, a drugoplasirana i trećeplasirana selekcija će steći pravo nastupa na turnirima Svetskih kvalifikacija.
Afriku (CAVB) će na OI predstavljati pobednik turnira u Brazavilu, u Kongu (7. – 14. januar), a drugoplasirana i trećeplasirana selekcija će steći pravo nastupa na turniru Svetskih kvalifikacija.

Povezana vest:  Terzić: Daćemo maksimum protiv SAD