Na 160-tu godišnjicu od rođenja Nikole Tesle, u Beogradu će biti otvorena prva muzejska izložba u okruženju virtuelne realnosti, pod nazivom “Doživi Teslu“. U susret Teslinom jubileju, a u sklopu obeležavanja 15-te godišnjice od osnivanja, Dajrekt Medija je Muzeju Nikole Tesle donirala jedinstvenu izložbenu postavku koja će ostati deo virtuelne baštine muzeja.

-Jedan od ciljeva Muzeja Nikole Tesle jeste učiniti Teslinu ostavštinu pristupačnijom i razumljivijom zainteresovanim posetiocima širom sveta i tehnologija virtuelne realnosti pruža neverovatne mogućnosti vizuelne rekonstrukcije situacije, prostora i ideja. Zato smo sa zahvalnošću prihvatili inicijativu Dajrekt Medije  i sa stručnjacima firme Didžital Majnd vredno radimo na osmišljavanju sadržaja virtuelnih scena koje će biti predstavljene publici 10. jula na dan Teslinog rodjenja kao sastavni deo nove stalne postavke izložbe Muzeja –  izjavio je Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle.

Povezana vest:  Slovensko narodno gledališće iz Ljubljane u JDP-u u martu

Direktor Dajkret Medije Jovan Stojanović istakao je da je obaveza uspešnih kompanija da pokreću razvoj celog društva i da Dajrekt Medija sa velikim zadovoljstvom u godini jubileja može da podeli deo svog uspeha sa zajednicom.

-Posle najvećih svetskih muzeja koji su relativno skoro uvrstili virtuelnu realnost u svoje postavke, ponosni smo što ovaj globalni trend u godini velikog Teslinog jubileja i naše kompanije donosimo Muzeju Nikole Tesle. Time će naš muzej postati prva institucija na svetu koja je tehnologijom virtuelne realnosti oživela lik i dostignuća velikog naučnika –  izjavio je Stojanović.

Povezana vest:  TANGO ZA KORAK DALJE-nova sezona tango druženja u Guarneriusu

Za potrebe kreiranje virtuelnog Nikole Tesle, Dajrekt Medija je ostvarila saradnju sa svojim dosadašnjim partnerima, timom kompanije Digital Mind  koji uz stručnu podršku Muzeja Nikole Tesle oživljava Teslin lik i lokacije u kojima će on virtuelno boraviti i razgovarati sa posetiocima izložbe.

-Muzeji virtuelne realnosti su izvesna budućnost muzelogije gde posetilac nije više pasivni učesnik izložbe, već postaje aktivni deo priče koja se sada dešava svuda oko njega onog sekunda kada zakorači u virtuelni svet. Teslin život i njegova dostignuća posetiocu u virtuelnoj realnost prikazaće sam Tesla kroz nezaboravno iskustvo koje inspiriše, provocira maštu i budi želju za saznanjem – Izjavio je Vitomir Jevremović, autor izložbene postavke i direktor Digital Mind-a.

Povezana vest:  Novi roman Dr Neleta Karajlića "Solunska 28" u pretprodaji samo na Laguninom sajtu

Sa otvaranjem postavke u Muzeju biće lanisrana i aplikacija za mobilne telefone, kao i website sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posete Muzej uključujući posetioce iz celog sveta mogli da ostvare interakciju sa najvećim svetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima.