Izložba „Sjaj velikana italijanskog dizajna“ biće postavljena od 30. maja do 14. juna u salonu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, u godini kada se održava 21. Trijenale u Milanu pod nazivom „21. vek. Dizajn posle dizajna“ i obeležava 90.godišnjica aktuelnog sedišta Ambasade Italije u Beogradu.

Na izložbi će biti predstavljeni originalni crteži iz 1926. godine, realizovani za konkurs raspisan povodom uređenja enterijera italijanskih ambasada, kao i lampe italijanskih kompanija, koje već čine deo istorije dizajna i nalaze se u kolekcijama
muzeja širom sveta.

Povezana vest:  Promocija knjige karikatura Predraga Koraksića Coraxa

Istorija dizajna u Italiji usko je vezana za istoriju umetnosti, a dizajneri poseduju veliko umetničko obrazovanje.

Uglavnom arhitekte, slikari, svestrane osobe čija interesovanja se često mogu definisati sloganom „od kašike do nebodera“, oni materiju pretvaraju u industrijske

proizvode.

Posetioci izložbe mogu videti nacrte velikih arhitekata poput Đoa Pontija i Tomaza Bucija koji su realizovani 1926. za konkurs raspisan za enterijer italijanskih ambasada. Pored crteža, biće predstavljene i lampe po projektima najslavnijih dizajnera, koje se odlikuju raznolikošću materijala, elegancijom oblika i funkcionalnošću predmeta.
Filip Stark, Feručo Lavijani, Karim Rašid, Mikele de Luki, Đankarlo Fasina, Mark Sadler, Rodolfo Dordoni, radili su za najpoznatije italijanske diznajnerske kompanije: Artemide, Diesel, Foscarini, Kartell, Kundalini.

Povezana vest:  Krimić Roulingove, napisan pod pseudonimom,postao bestseler

Izdvaja se „Ticio“, stona lampa koju je 1972. za „Artemide“ dizajnirao Ričard Saper, dobitnik nagrade za industrijski dizajn „Zlatni kompas“ za 1979. godinu.
Primerci ove lampe nalaze se u Metropolitan muzeju i Muzeju savremene umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Nju karakteriše nedostatak žica i halogena sijalica, koja se u prošlosti koristila uglavnom u automobilskoj industriji.

Ljubitelji umetnosti moći će da vide i dizajn Karima Rašida za kuću „Kundalini“ – stona lampa „Boka“ od duvanog stakla, koja predstavlja uspešnu kombinaciju vrhunskih materijala i kvaliteta ručne izrade.

Povezana vest:  Roman „Damin gambit” uskoro u prodaji

Organizator izložbe je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa kompanijom „Novolux“ i Fondacijom Sartirana Arte.