U neposrednoj blizini bečke Opšte bolnice AKH do 2018. godine biće podignuta tri nova centra za sprovođenje vodećeg programa za personalizovanu medicinu u Evropi.

Precizna, personalizovana ili individualna medicina je najvažniji trend u medicini 21. veka. Osnova precizne medicine su najmodernije metode dijagnostike kao što je sekvenciranje genoma ili molekularna slika. U zavisnosti od stanja bolesnog tkiva ili metabolizma svaki pacijent se tretira individualno.

Povezana vest:  Tvoj savršeni vikend - vreme je da imaš vreme za sebe  

U Beču je na Medicinskom fakultetu predstavljen infrastrukturni projekat „Centar za preciznu medicinu“ čiji je početak izgradnje planiran za 2018. godinu. U tom centru će ubuduće biti moguće još brže i preciznije sprovesti genetsku analizu kod raznih oboljenja i još brže primeniti prave preventivne mere ili terapiju.

„Svaki čovek ima različite sasvim individualne genetske predispozicije pa je moguć i genetski uslovljen rizik za određena oboljenja. Zbog toga je potrebna individualna terapija ili precizno određena individualna preventivna strategija“, objašnjava Zuzane Redler iz Kliničkog odeljenja za kardiohirurgiju na Medicinskom fakultetu u Beču.

Povezana vest:  Nenad Stojmenović pomogao mališanima iz Tiršove

Za izgradnju ovog centra neophodno je 60 miliona evra koji prema američkom modelu treba da se pribave od sponzora. To je prvi put na Medicinskom fakultetu u Beču da se jedan projekat ove veličine finansira preko sponzora.

Svi koji žele da daju svoj doprinos mogu da se informišu na strani: www.meduniwien.ac.at/pr

Povezana vest:  Beograd ponovo domaćin italijanskih vinarija, drugi Balkan Wine Expo 5. marta

PHOTO: MedUni Wien