Roze boja i poruke podrške obeležili su subotu popodne u centru Beograda, gde se veliki broj ljudi okupio na Ružičastom bazaru koji su Avon, Fond B92 i Ambasada SAD organizovali uz podršku Ministarstva zdravlja i Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR), u cilju obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Edukativne radionice, roze štand za manikir i štandovi sa rukotvorinama privukli su pažnju prolaznika, koji su se uključili u događaj kako bi pokazali svoju podršku ovom važnom ženskom pitanju i učestvovali u simboličnoj šetnji Knez Mihailovom ulicom.

Posmatrači su sa velikim oduševljenjem pozdravili hrabre učesnike tradicionalne Muške trke na štiklama, među kojima su bili i igrači Hokejaškog kluba Beograd,  koji su se trkali u znak podrške svim ženama koje prolaze kroz dijagnozu raka dojke, ali i onima koje su se uspešno izlečile.

Posetioci Ružičastog bazara imali su priliku i da iz prve ruke od predstavnika zdravstvenih institucija saznaju sve o značaju prevencije i ranog otkrivanja, ali i procesu lečenja od ove opake bolesti, koja svake godine odnese oko 1600 života u Srbiji.
Želja nam je da motivišemo što veći broj žena da se javi na skrining program, koji ima za cilj rano otkrivanje raka dojke. Od ove opake bolesti svake godine u Srbiji oboli preko 4000 žena, a skrining može da im produži i spasi život.” – izjavio je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Povezana vest:  Najviše prenetih fiksnih brojeva u SBB

Avon akciju za borbu protiv raka dojke smo u Srbiji pokrenuli pre 12 godina, i od tada smo realizovali značajne donacije sa ciljem da obezbedimo najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku i podržimo programe koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv ove bolesti. Najskorija je donacija Kliničkom centru Niš, kojem ćemo ove godine obezbediti značajno unapređen PACS sistem za arhiviranje i upoređivanje zdravstvenih podataka žena pregledanih uz pomoć mobilnog mamografa.– izjavila je Elizabet Korobčenko, direktorka kompanije Avon za Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku, Albaniju i Makedoniju.

Povezana vest:  Sajsi MC kuma ovogodišnjeg EuroPride-a u Beogradu

Ambasada SAD podržava ovu inicijativu ne samo zbog onih koji su izgubili bitku sa rakom dojke, već i da prepozna snagu onih koji su se izborili, ali i onih koji se trenutno bore sa ovom bolešću, i da, zajedno sa partnerima, naglasi važnost redovnih pregleda kao najbitnijeg dela preventive.” – izjavila je Erika Kuenne, ataše za kulturu Ambasade SAD.

Roze dan, kao i ceo oktobar, imaju posebno mesto u našim srcima. To je mesec u kome najviše nastojimo da pružimo podršku ženama koje se bore sa jednom teškom bolešću i da skrenemo pažnju zajednice na važnost te podrške i neophodnost zajedničke borbe. Veliko nam je zadovoljstvo što se svake godine u ovu manifestaciju uključuju novi ljudi, a posebno nam je drago što su danas sa nama sjajni momci iz Hokejaškog kluba Beograd. Razumevanje, briga i podrška svih, a naročito muškaraca, presudni su na putu ozdravljenja.” – izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Povezana vest:  OTVOREN JE ŠOPING CENTAR KARABURMA

Svi građani koji žele da podrže Akciju za borbu protiv raka dojke to mogu učiniti kupovinom Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom, od kojih je 100% bruto prihoda namenjeno kupovini najsavremenije opreme za ranu dijagnostiku i programe koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv raka dojke.