AutopsyCSI: Istražitelji – Zbog velikog interesovanja do 1. septembra u Beogradskoj areni
Zbog velikog interesovanja, interaktivna zabavna izložba – CSI: ISTRAŽITELJI, biće otvorena do 1. septembra u Beogradskoj areni svakog dana od 10h do 19h, umesto do 10. jula kao što je prvobitno planirano.
Zamislite da dolazite na mesto zločina i da vam je dužnost da pronađete i skupite svaki dokaz. Pritisak je na vama: znate da od vaše analize dokaza zavisi rešavanje slučaja!
Sigurno ste gledali popularnu televizijsku kriminalističku seriju CSI: Mesto zločina i sa nestrpljenjem pratili svaki minut u nadi da ćete rešiti slučaj pre glavnih junaka. Sada, ova jedinstvena „igra“ postavljena u Beogradskoj areni, nudi vam mogućnost da se oprobate kao istražitelj i dobro zabavite!
CSI: ISTRAŽITELJI je kompletno interaktivna postavka koja poziva posetioce da pristupe improvizovanom mestu zločina, pronađu i zabeleže dokaze. Kroz multi-medijalno okruženje puno specijalnih efekata, detaljno rekonstruisanih poprišta zločina i vrhunski opremljene laboratorije (Muzej nauke i istorije Fort Worth koji je osmislio ovu izložbu, postavio je replike pravih laboratorijskih uređaja), posetioci mogu da saznaju kako izgleda istražiteljski postupak prolazeći kroz njega.
Svojevrsna kombinacija zabavne hit serije, naučnih principa i istražiteljskih tehnika – od analize DNK i otisaka prstiju, do forenzičke antropologije i toksikologije, nagrađena je prestižnom nagradom „The Thea Award“ za specijalna dostignuća. „The Thea Award“ predstavlja najveće priznanje koje se dodeljuje za kreativnost koju pruža događaj posetiocima.
Preko video zapisa, glumci ove popularne TV serije, posetioce vode kroz izložbu i navode ih da uspešno reše slučaj.
Na svom putovanju, posetioci će biti uvučeni u jedno od tri mesta zločina: „Sudar s kućom“, gde se vidi da je auto sa vozačem prošao kroz dnevnu sobu jedne mirne kuće u predgrađu; „Ko je uslužen?“, gde je iza motela pronađeno telo mlade žene; i „Do koske“, gde se u pustinji otkriju ostaci ljudskog skeleta.
Posle obilaska scene zločina, posetioci dolaze do velikog zida sa fotografijama zločina i tragovima koji su im možda promakli. Zatim analiziraju dokaze u dve interaktivne laboratorije, proveravanjem i testiranjem na različite načine.
Posetioci koji istražuju „Sudar sa kućom“ uporediće otiske prstiju nađene na žrtvi, ispitaće uzorke krvi, otiske cipela i tragove pronađene u sobi, uporediće vlakna nađena na odeći žrtve i u sobi, DNK i uradiće alko test krvi žrtve kako bi otkrili ko je ubica.
FingermarkIstraživanje slučaja „Ko je uslužen?“ uključiće dokaze iz mobilnog telefona, provere sadržaja tašne, otiske prstiju, utvrdiće vreme smrti, uporediće DNK uzorke, testirati puder iz tašne nađene na mestu zločina i otkriti uzrok smrti.
Istražitelji na sceni „Do koske!“ analiziraće metke pronađene u lobanji, dlake nađene sa ostacima tela, vrstu semena pronađenu u jakni, proučavati DNK uzorke iz zuba, ispitati veličinu kostiju kako bi utvrdili visinu žrtve i pronaći šta je uzrokovalo smrt.
Na kraju izložbe, posetioci će predstaviti sve što su otkrili u kancelariji Gila Grisoma – glavnog CSI istražitelja. Odgovoriće na seriju pitanja sa više odgovora, zasnovanih na njihovim naučnim pronalascima, pritiscima na ekrane i saznati da li su uspešno proverili sve tragove.
Izložba se prostire na oko 1200m2 i čine je hiljade ručno izrađenih rekvizita. Za osmišljavanje je bilo potrebno 1180 sati pri čemu je konsultovano čak 175 eksperata! Izložba se pravila 3740 sati pri čemu je potrošeno 25000 veštačkih noktiju i 210 litara lepka.
Interaktivna izložba „CSI: Istražitelji“ je namenjena posetiocima starijim od 12 godine. Multimedijalni delovi postavke prezentirani su na engleskom i srpskom jeziku.
Izložba je izuzetna prilika da se na praktičan način provere znanja iz raznih oblasti, kao i logika zaključivanja i zapažanja.
Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Beogradske arene po cenama od: radnim danima od 10h do 15h – 700 dinara, od 15h do 19h – 900 dinara; vikendom – 1100 dinara;
Za organizovane grupne posete dobija se popust: radnim danima od 10h do 15h – 500 dinara, od 15h do 19h – 650 dinara; vikendom – 800 dinara.
Postanite Gil Grisom na jedan dan, uđite u ulogu forenzičkog genija i rešite svoj prvi slučaj! Nudimo vam jedinstveno iskustvo za celu porodicu.
Povezana vest:  Ime deteta govori o potrošačkim navikama roditelja