Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je „Povezivanje ljudi sa prirodom’’, obeležava se uz slogan „Ja sam sa prirodom“, a zemlja domaćin je Kanada u kojoj će se održati centralna proslava. Cilj ovogodišnjeg 5. juna je da nas motiviše da cenimo lepotu i značaj prirode, kao i da učinimo korak više da zaštitimo Planetu koju delimo. Na ovaj dan, očekuje se globalna akcija miliona ljudi, kroz hiljade aktivnosti širom sveta kao podsećanje da smo deo prirode i da zavisimo od nje. Od 1972. godine do danas, 5. jun je dan kada UN skreću pažnju vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Povezana vest:  Začini u hrani pomažu u kontroli telesne težine

Zvaničan događaj kojim se u Srbiji obeležava UN Svetski dan zaštite životne sredine je Trinaesta regionalna Konferencija ‘’Životna sredina ka Evropi’’ – EnE17. Održava se 5. juna 2017. godine u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije (Terazije 23, velika sala, II sprat) sa početkom u 10 časova. Organizatori su strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije, a ovogodišnja Konferencija je posvećena temi Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj. Na Konferenciji će predstavnici obrazovnih i drugih institucija, organizacija i pojedinaca predstaviti svoja istraživanja i gledišta u vezi sa odabranom temom. Izabrano je preko petnaest naučnih i stručnih radova koji će biti objavljeni u on-line Zborniku radova Konferencije.

Povezana vest:  Mladi lečeni od malignih bolesti uče da skijaju na Kopaoniku

U okviru Konferencije održaće se Panel diskusija na temu: Da li je obrazovanje o klimatskim promenama put ka održivom razvoju? U Panel diskusiji će učestvovati naši i inostrani vrhunski stručnjaci iz oblasti obrazovanja i zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Na Konferenciji će biti dodeljene i diplome i nagrade najboljim Mladim Eko-reporterima, koje je izabrao nacionalni žiri u okviru konkursa za Mlade Eko-reportere, koji se ove godine održao pod sloganom “Štedi resurse, ne bacaj, recikliraj!’’ Ovogodišnji konkurs za Mlade Eko-reportere „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine organizovali su uz podršku RECAN fondacije za reciklažu limenki za piće .

Povezana vest:  Ivan Ivanović ponovo izabran za Ambasadora međunarodnog projekta "Fudbal za prijateljstvo" za Srbiju

Dodatno, kompaniji Tetra Pak Production biće uručena povelja Zelena Planeta, jedno od najznačajnijih priznanja koje Društvo stručnjaka ekoloških nauka dodeljuje u Srbiji za višegodišnji uspešan rad u oblasti zaštite životne sredine.