U galeriji Drina u subotu 10. juna od 18 časova biće otvorena izložba slika Aleksandra Dimitrijevića, koja predstavlja početak saradnje ovog umetnika sa galerijom na Andrićevom vencu, jednom od vodećih beogradskih privatnih galerija. Prepoznavanje autentičnih i inspirativnih umetničkih perspektiva, kao i podrška, povezivanje i predstavljanje naših savremenih umetnika na domaćoj i međunarodnoj sceni, glavni su ciljevi galerije. Izložba će trajati do utorka 30. juna.

Kustos izložbe i autor teksta u katalogu je Aleksandra Lazar, umetnički direktor.

Povezana vest:  „Bajka o pozorištu“ stoti put pred publikom Zvezdara teatra

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz serije Igraonica (Playground) koji su nastajali u prethodne dve godine, na kojima Dimitrijević u centar narativa postavlja društvene igre kao izraz svakodnevnog života. One su za njega improvizovano bojiše, igralište sa svojim sopstvenim pravilima, sa izmeštenom društvenom i psihološkom strukturom, na kome su ostavljeni nesvesni tragovi. On koristi bačene crteže, listiće jamba, potpise nepoznatih autora kao svojevrsne predloške za svoje slike. Na taj način Dimitijević gradi svoj karakteristični likovni sistem sastavljen od crta, slova, brojeva, tabli, znakova, krstova, pretvarajući ih u savremenu ikonografiju. Ona se isčitava kroz simboličku interpretaciju borbe za pobedu i prestiž, a koji se dešavaju i u drugim oblastima svakodnevnog života. Prenoseći grafizam sa tih zapisa, umetnik naglašava njihovu lepotu i harmoniju, energiju i slobodu, ujedno ispitujući socijalne odnose aktera.

Povezana vest:  NOVOGODIŠNJI OPERSKI GALA KONCERT 13. JANUARA U CENTRU "SAVA"

Izgradivši specifičan umetnički senzibilitet, Dimitrijević u svom radu uspešno balansira između individualističke kreativnosti i društvene osvešćenosti. On ne nudi rešenje niti reorganizuje svet oko sebe, već pokušava da nam otkrije od čega se on zapravo sastoji.

Nakon izložbe u galeriji Drina, Aleksandar će učestvovati u izložbi “Balkan Party” u MAC Maja Arte Contemporanea u Rimu, zajedno sa Tadijom Janičićem i Marijom Šević.

Povezana vest:  Uniqa osiguranje ponovo uz Šekspir festival