Aleksej PogrebskiOdluke Žirija 17. Festivala evropskog filma Palić

 

Međunarodni Žiri 17. Festivala evropskog Filma Palić, u sastavu Hans Kristija Lajtih (Hans Christian Leitich) – predsednik, Jana Puškala (Jaana Puskala), Eran Kolirin, Iva Krajnc i Vladimir Paskaljević, doneo je odluku da nagradu „Zlatni toranj“ za najbolji film dodeli ruskom ostvarenju Kako se završilo leto, (Kak ya provyol etim letom) reditelja Alekseja Popogrebskog (Aleksei Popogrebsky).

-Proširujući koncept psihotrilera, maksimum efekata sa minimalnim sredstvima postignut je superiornom upotrebom dizajna zvuka, naturalističkim kao i simbolističkim slikama i vođenjem glumaca. Ovo čini poruku, koja ističe neophodnost komunikacije u otuđenom društvu, među ljudima, među generacijama, između stare i nove škole mišljenja – obrazložili su članovi Žirija Festivala svoju odluku.

„Palićki toranj“ za najbolju režiju, Međunarodni Žiri Festivala dodelio je Benjaminu Hajzenbergu (Benjamin Heisenberg) za nemačko-austrijski film Pljačkaš (Der rauber).

-Za iznošenje predivnog stava o prinudi kao sredstvu spasenja i večnoj borbi za slobodu – prerušenog u žanrovski film. Iznoseći raznovrsne narativne ritmove, film uspeva da se kreće između naturalizma i svakodnevice i životnog ritma glavnog junaka – obrazložio je Međunarodni Žiri Festivala svoju odluku.

Povezana vest:  Ladies Night u bioskopu Cine Grand

„Specijalno priznanje“, Međunarodni Žiri Festivala dodelio je španskom filmu Gordos (Gordos) u režiji Danijela Sančeza Arevala (Daniel Sánchez Arévalo), „za  proslavljanje žudnje za životom čineći nas gladnima i požudnima u krizna vremena. Komični filmovi su važni, a lako se previđaju – zato nam je bilo drago da damo ‘Specijalno priznanje’ živopisnom delu na tragikomičnu temu telesne težine.”

Kako se zavrsilo leto 3Međunarodni Žiri kritike, u  sastavu Eugenija Zvonkina (Eugenie Zvonkine) – predsednica, Stefan Dobroiu i Vladan Petković dodelio je „Tolerance Award“ gruzijskom filmu Ulični dani (Quchis Dgeebi) reditelja Levana Koguašvilija (Levan Koguashvili), kao najboljem u takmičarskoj selekciji Paralele i sudari.

Žiri kritike dodelio je ovu nagradu „za autentično stvaranje moralne napetosti u životno realističnoj priči, za izuzetnu izvedbu glumaca, od kojih većina nisu profesionalci, te afirmisanje vrednosti bez osuđivanja i moralisanja, na vrhunski i prefinjen način.”

„Specijalno priznanje“, prema odluci Međunarodnog Žirija kritike, pripalo je estonsko-finsko-švedskoj koprodukciji, filmu Iskušenje svetog Tonija, (Puha Tonu Kiusamine) reditelja Veika Ounpua (Veiko Õunpuu), „za dekonstruisanje priče na spektakularan, filmski način, zarazan smisao za humor apsurda i neodoljive prizore.“

Povezana vest:  Dženifer Aniston u dva nova filma

„Specijalna nagrada“ Umetničkog Saveta Festivala dodeljena je francuskom filmu Osam puta ustani (8 Fois Debout) Ksabija Molije (Xabi Molia).

“U pitanju je film koji vidi krizu kao šansu i posmatra uzdrmano društvo sa osmehom. Za sposobnost reditelja da uvek gleda na tragičnu situaciju kroz humor, i za nesvakidašnju glumu, dodeljujemo „Specijalnu nagradu“ filmu Osam puta ustani – filmu koji veruje u lepotu života, iznad svega! Živeli, naiskap!“, glasi obrazloženje Umetničkog Saveta Festivala.

Odluke o nagradama ovogodišnjeg Festivala biće svečano saopštene večeras, na Letnoj pozornici na Paliću, nakon prve filmske projekcije u okviru Takmičarskog programa Festivala.

 

Na ovogodišnjem, 17. po redu, Festivalu evropskog filma Palić koji je otvoren 17. jula, a završava se večeras, prikazano je preko 60 igranih i oko 15 dokumentarnih filmova iz 30 nacionalnih kinematografija, u okviru devet filmskih selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“ i ERSTE Underground Spirit.

Povezana vest:  Romantične komedije i horori u bioskopima tokom maja

U konkurenciji za glavne nagrade Festivala – „Zlatni toranj“ i „Palićki toranj“, našlo se 12 ostvarenja.

Festival je ove godine dodelio nagradu „Aleksandar Lifka“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras) i Goranu Markoviću.

Na otvaranju Festivala, takođe je dodeljena i nagrada „ERSTE Underground Spirit“ Želimiru Žilniku, za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Pored već tradicionalnih lokacija – Letnja pozornica, bioskop „Jadran“ u Subotici, Velika terasa na Paliću, bioskop „Eurocinema“ na Otvorenom univerzitetu u Subotici, filmovi su prikazivani i u renoviranom Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Subotici, nastalom na mestu nekadašnjeg bioskopa „Lifka“.

 

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju, boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.