Aleksej PogrebskiOdluke Žirija 17. Festivala evropskog filma Palić

 

Međunarodni Žiri 17. Festivala evropskog Filma Palić, u sastavu Hans Kristija Lajtih (Hans Christian Leitich) – predsednik, Jana Puškala (Jaana Puskala), Eran Kolirin, Iva Krajnc i Vladimir Paskaljević, doneo je odluku da nagradu „Zlatni toranj“ za najbolji film dodeli ruskom ostvarenju Kako se završilo leto, (Kak ya provyol etim letom) reditelja Alekseja Popogrebskog (Aleksei Popogrebsky).

-Proširujući koncept psihotrilera, maksimum efekata sa minimalnim sredstvima postignut je superiornom upotrebom dizajna zvuka, naturalističkim kao i simbolističkim slikama i vođenjem glumaca. Ovo čini poruku, koja ističe neophodnost komunikacije u otuđenom društvu, među ljudima, među generacijama, između stare i nove škole mišljenja – obrazložili su članovi Žirija Festivala svoju odluku.

„Palićki toranj“ za najbolju režiju, Međunarodni Žiri Festivala dodelio je Benjaminu Hajzenbergu (Benjamin Heisenberg) za nemačko-austrijski film Pljačkaš (Der rauber).

-Za iznošenje predivnog stava o prinudi kao sredstvu spasenja i večnoj borbi za slobodu – prerušenog u žanrovski film. Iznoseći raznovrsne narativne ritmove, film uspeva da se kreće između naturalizma i svakodnevice i životnog ritma glavnog junaka – obrazložio je Međunarodni Žiri Festivala svoju odluku.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga i film „Pisma iz Venecije”

„Specijalno priznanje“, Međunarodni Žiri Festivala dodelio je španskom filmu Gordos (Gordos) u režiji Danijela Sančeza Arevala (Daniel Sánchez Arévalo), „za  proslavljanje žudnje za životom čineći nas gladnima i požudnima u krizna vremena. Komični filmovi su važni, a lako se previđaju – zato nam je bilo drago da damo ‘Specijalno priznanje’ živopisnom delu na tragikomičnu temu telesne težine.”

Kako se zavrsilo leto 3Međunarodni Žiri kritike, u  sastavu Eugenija Zvonkina (Eugenie Zvonkine) – predsednica, Stefan Dobroiu i Vladan Petković dodelio je „Tolerance Award“ gruzijskom filmu Ulični dani (Quchis Dgeebi) reditelja Levana Koguašvilija (Levan Koguashvili), kao najboljem u takmičarskoj selekciji Paralele i sudari.

Žiri kritike dodelio je ovu nagradu „za autentično stvaranje moralne napetosti u životno realističnoj priči, za izuzetnu izvedbu glumaca, od kojih većina nisu profesionalci, te afirmisanje vrednosti bez osuđivanja i moralisanja, na vrhunski i prefinjen način.”

„Specijalno priznanje“, prema odluci Međunarodnog Žirija kritike, pripalo je estonsko-finsko-švedskoj koprodukciji, filmu Iskušenje svetog Tonija, (Puha Tonu Kiusamine) reditelja Veika Ounpua (Veiko Õunpuu), „za dekonstruisanje priče na spektakularan, filmski način, zarazan smisao za humor apsurda i neodoljive prizore.“

Povezana vest:  Miloš Biković: Film "Bezdušni 2" o novcu i o duši

„Specijalna nagrada“ Umetničkog Saveta Festivala dodeljena je francuskom filmu Osam puta ustani (8 Fois Debout) Ksabija Molije (Xabi Molia).

“U pitanju je film koji vidi krizu kao šansu i posmatra uzdrmano društvo sa osmehom. Za sposobnost reditelja da uvek gleda na tragičnu situaciju kroz humor, i za nesvakidašnju glumu, dodeljujemo „Specijalnu nagradu“ filmu Osam puta ustani – filmu koji veruje u lepotu života, iznad svega! Živeli, naiskap!“, glasi obrazloženje Umetničkog Saveta Festivala.

Odluke o nagradama ovogodišnjeg Festivala biće svečano saopštene večeras, na Letnoj pozornici na Paliću, nakon prve filmske projekcije u okviru Takmičarskog programa Festivala.

 

Na ovogodišnjem, 17. po redu, Festivalu evropskog filma Palić koji je otvoren 17. jula, a završava se večeras, prikazano je preko 60 igranih i oko 15 dokumentarnih filmova iz 30 nacionalnih kinematografija, u okviru devet filmskih selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“ i ERSTE Underground Spirit.

Povezana vest:  A-Team (2010)

U konkurenciji za glavne nagrade Festivala – „Zlatni toranj“ i „Palićki toranj“, našlo se 12 ostvarenja.

Festival je ove godine dodelio nagradu „Aleksandar Lifka“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras) i Goranu Markoviću.

Na otvaranju Festivala, takođe je dodeljena i nagrada „ERSTE Underground Spirit“ Želimiru Žilniku, za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Pored već tradicionalnih lokacija – Letnja pozornica, bioskop „Jadran“ u Subotici, Velika terasa na Paliću, bioskop „Eurocinema“ na Otvorenom univerzitetu u Subotici, filmovi su prikazivani i u renoviranom Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Subotici, nastalom na mestu nekadašnjeg bioskopa „Lifka“.

 

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju, boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.