cc_infoNagrade festivala Cinema City
Internacionalni  Festival filma i medija Cinema City zatvara se u subotu 12. juna u 21h, kada će u Katoličkoj porti biti održana ceremonija dodele nagrada. Festival je tokom osam dana predstavio više od 120 filmova, preko 30 premijera u tri takmičarske i 11 revijalnih selekcija. Festival se odvijao na pet lokacija, u  Katoličkoj porti, Srpskom narodnom pozorištu, Dunavskom parku,  Pozorištu mladih i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Tokom osam dana festivala, Cinema City posetilo je više od 80 000 gledalaca, a vedro nebo, toplo vreme i kvalitetan program doprineli su izuzetnoj posećenosti  u open-air bioskopima, jednoj od najjačih tačaka Cinema City festivala. Novosadska publika je naročito uživala u gostovanju slavne glumice i pevačice Džulijet Luis, koja je otvorila filmski program i nastupila na muzičkom otvaranju festivala 5. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi. Od 5. do 12. juna ceo grad je, zaista, postao bioskop!
Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Internacionalnog Festivala filma i medija Cinema City, u Katoličkoj porti, 12. juna u 21h , biće dodeljene sledeće nagrade:
Međunarodni žiri takmičarskog programa „Exit Point“ festivala Cinema City u sastavu: Ninos Feneck MIKELIDES – predsednik žirija, Albert Wiederspiel, Guy Jacques, Kalina Kovačević i Steffen Wink je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:
1) GRAND PRIX
IBIS statueta i novčana nagrada za najbolji film iz takmičarskog programa’’Exit Point’’ dodeljuje se filmu „Zima do kostiju“ u režiji američke rediteljke Debre Granik.
Obrazloženje: Nagradu za najbolji film dodeljujemo filmu “Zima do kostiju” za poštenje, iskrenost i autentičnost opisivanja društvenog miljea, jednim upečatljivim i efektnim stilom.
Nebojsa Glogovac na premijeri filma2) NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU
IBIS statueta za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se kineskom režiseru Čuan Luu za film “Grad života i smrti”.
Obrazloženje: Nagradu za najbolju režiju dodeljujemo kineskom reditelju Čuan Luu za istorijsku vrednost, i za postignut balans između epskog i individualnog u impresivnoj, bolnoj i realističnoj režiji.
3) NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU
IBIS statueta za najbolju mušku ulogu u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se Emiru Kusturici za ulogu u filmu “Afera Zbogom”.
Obrazloženje: Nagradu za najbolju mušku ulogu dodeljujemo Emiru Kusturici za suptilnost i humanost u prikazu različitih karakteristika jedne ličnosti.
4) NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU
IBIS statueta za najbolju žensku ulogu u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje seLoli Duenjas u filmu “Ja takođe”
Obrazloženje: Nagradu za najbolju žensku ulogu dodeljujemo španskoj glumici Loli Duenas za toplinu i prikaz čitave palete emocija u filmu.
5) SPECIJALNA PRIZNANJA
Žiri selekcije “Exit Point” dodeljuje ove godine dva specijalna priznanja.
–          Plaketa za umetnički doprinos , u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’ dodeljuje se Muhamedu Al Darađiju za ostvarenje “Sin Vavilona”.
Obrazloženje: Posebno priznanje za umetnički uspeh dodeljuje se za hrabar i poetičan opis uticaja rata na pojedinca.
–          Plaketa za izuzetan glumački doprinos dodeljena je Pablu Pinjedi za ostvarenje “Ja takođe”.
Obrazloženje: Specijalno priznanje za glumački doprinos dodejeno je Pablu Pinjedi za ljudskost, snagu i duhovitost koje je ugradio u svoj lik.
Međunarodni žiri takmičarskog programa „NACIONALNA KLASA“ Cinema City festivala u sastavu: Kirill Razlogov – predsednik žirija, Albert Wiederspiel, Dejan Aćimović, Jelka Stergel i Thure Munkholm je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:
1) GRAND PRIX
IBIS statueta i novčana nagrada za najbolji film iz takmičarskog  programa“Nacionalna klasa“  dodeljuje se filmu „ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM“ u režiji Srđana Koljevića
Obrazloženje: Za izuzetnu produkciju, lakoću sa kojom komunicira sa publikom i izuzetan umetnički domet. Ovaj film je dovitljivi komentar na život u multikuluturalnom Beogradu danas.
2) NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU
IBIS statueta i novčana nagrada za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog  programa“Nacionalna klasa“  dodeljuje se režiseru filma „32 Decembar“, Saši Hajdukoviću.
Obrazloženje: Nagrada za najbolju režije dodeljuje se čoveku koji se ne boji da progovori, čineći to sa iskrenošću koja pleni. U ovom, inače svom prvom filmu, reditelj već pokazuje izuzetnu sposobnost da dočara važne društvene i egzistencijalne probeme, ne gubeći pri tom mladalačku direktnost u pristupu.
3) NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENARIO
IBIS statueta i novčana nagrada za najbolji scenario filma u okviru  takmičarskog programa“Nacionalna klasa“  dodeljuje se scenaristi filma „ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM“ , Srđanu Koljeviću.
Obrazloženje: Za inteligentan zaplet i dovitljive dijaloge, zanimljive i ubedljive likove koji s lakoćom zadobijaju simpatije publike.
4) NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU
IBIS statueta i novčana nagrada u okviru  takmičarskog programa“Nacionalna klasa“  dodeljuje se glumcu u filmu „ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM“ , Nebojši Glogovcu.
Obrazloženje: Za originalna i upečatljiv portret izbeglice u nedovoljno prijateljskom okruženju, koji kroz nametnutu očinsku ulogu uspeva da u potpunosti povrati svoju ljudskost.
5) NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU
IBIS statueta i novčana nagrada u okviru  takmičarskog programa“Nacionalna klasa“  dodeljuje se glumici u filmu „32 DECEMBAR“, Nikolini Đorđević.
Obrazloženje:  Za način na koji prikazuje očajanje, ženu bez nade koju sopstveni vapaj za ljubavlju vodi u bezizlaznu situaciju.
6) SPECIJALNO PRIZNANJE ZA UMETNIČKI DOPRINOS
Specijalno priznanje-plaketa za umetnički doprinos u okviru takmičarskog programa“Nacionalna klasa“  dodeljuje se glumcu u filmu „ĐAVOLJA VAROŠ“, Vladimiru Velisavljeviću.
Međunarodni žiri takmičarskog programa ’UP TO 10.000 BUCKS’ Cinema City festivala u sastavu: Dunja Kusturica, predsednik žirija, Ognjen Glavonić i Gauthier Morax je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u UP TO 10.000 BUCKS takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:
  1. 1) NAJBOLJI FILM – IBIS statueta i novčana nagradaza najbolji film iz  takmičarskog programa UP TO 10.000 BUCKS  dodeljuje se filmu “Četvrtak” reditelja Nikole Ljuce.
Obrazloženje: Zbog jačine vizije, lične i iskrene priče, koju prožima vešto i samouvereno pripovedanje.Odlična fotografija i montaža kao i već visoka autorska zrelost reditelja i njegovih saradnika ovaj film čine snažnim i potresnim delom.
Žiri dodeljuje I tri ravnopravna priznanja.
  1. 2) Specijalno priznanje za režiju – plaketa dodeljuje se filmu “Ja već jesam sve ono što želim da imam” reditelja Danete Komljena.
Obrazloženje: Zbog priče prikazane kroz uzbudljivu formu i zrelo, promišljeno kadriranje autora sa već jasnim, preciznim i originalnim stilom.
  1. 3) Specijalno priznanje za originalan pristup – plaketa, dodeljuje se filmu “Beskoristan predeo” rediteljke  Louise Botkay Coucier .
Obrazloženje: Zbog interesantnog tretmana vremena kroz prostor i slike, kao i nemog pevanja pesme o usamljeno
  1. 4) Specijalno priznanje za reditelja koji obećava – plaketa, dodeljuje se filmu Crvenkapa reditelja Zorana Tairovića.
Obrazloženje:  Zbog ogromne energije i svežeg pogleda na svet autora kao i neobuzdanog duha invencije, jasnog stava i igre koje nose celo delo.
Nagrada  za najbolji film festivala Cinema City po mišljenju publike dodeljuje se filmu “Žena sa slomljenim nosem”, reditelja i scenariste Srđana Koljevića koji je prikazan u okviru takmičarske selekcije “Nacionalna klasa”
Priznanje kritičara i novinara akreditovanih na 3. internacionalnom Festivalu filma i medija Cinema City, za najbolji domaći film u takmičarskom delu programa „Nacionalna klasa“ dodeljuje se delu “Žena sa slomljenim nosem” scenariste i reditelja Srđana Koljevića.
Povezana vest:  King i Spilberg zajedno na projektu Pod kupolom