FIBA_2006_logo_JapanSVETSKA PRVENSTVA – JAPAN, 2006
Srbija i Crna Gora prvi i poslednji put na Mondijalu
Košarkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore nastupila je na 15. Svetskom prvenstvu, koje je održano u Japanu 19. avgusta do 3. septembra, prvi i poslednji put pod tim imenom.
Selektor Dragan Šakota je na Mundijalu predvodio državni tim zemlje koja se tri meseca pre početka Mondijala raspala, a na planetarnoj smotri Srbi i Crnogorci učestvovali su na osnovu specijalne pozivnice – „vajld karte“ – Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).
Nakon dva debakla, doživljena na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i šampionatu Evrope u Srbiji i Crnoj Gori godinu dana kasnije, postojala je realna opasnost da „plavi“ prvi put nakon ukidanja sankcija propuste veliko takmičenje.
Do najgoreg ishoda, ipak, nije došlo pošto je FIBA, na osnovu starih zasluga, „na mala vrata“ dovela u Japan najtrofejniju naciju na svetskim prvenstvima.
Naša reprezentacija je još jednom nastupila bez najvećih zvezda, a u ekipi u kojoj nije bilo nekoliko asova iz američke profesionalne lige najzvučnija imena bili su Igor Rakočević i Darko Miličić.
Odbranu titule svetskog prvaka, osvojene na spektakularan način 2002. godine u Indijanapolisu, „plavi“ su neslavno počeli. U prvom kolu doživeli su iznenađujući poraz od Nigerije (82:75).
Do kraja takmičenja po grupama Šakotini izabranici zabeležili su po dve pobede i poraza. Ubedljivo su savladali Liban sa 104:57 i Venecuelu sa 90:65, dok su olimpijski šampioni Argentinci i „bronzani“ sa kontinentalnog šampionata 2005. godine Francuzi bili prejaki. „Gaučosi“ su pobedili sa 83:79, a Francuzi u veoma tvrdoj utakmici rezultatom 65:61.
Početni kiks protiv Nigerijaca skupo je koštao „plave“ s obzirom da su zauzeli četvrto mesto u grupi, pa su se već u osmini finala namerili na snažnu reprezentaciju Španije, koja je u Japan došla po prvo „zlato“ na velikim takmičenjima.
Ispostavilo se da je „crvena furija“ bila prejaka za naš državni tim, kojeg je pobedila sa 87:75. U toj utakmici dogodila se svojevrsna primorpedaja planetarnog trona pošto je šampion iz Iniđanapolisa demisionirao, a nadahnuti Španci su sa sve više samopouzdanja nastavili da grabe na putu ka pobedničkom peharu, koji su osvojili osam dana nakon trijumfa u osmini finala.
Iako je Španija u finalu ubedljivo nadigrala Grčku, ljubimci košarkaškog sveta postali su Grci pošto su fantastičnom igrom u drugom poluvremenu uspeli da eliminišu američki „drim tim“ u polufinalu pobedivši ga sa 101:95.
Povezana vest:  Cvetković u Skavoliniju