alberto_contador_winner_2010_tour_de_france_andy_schleck_denis_menchov_podiumKontador traži zamrzavanje vlastitih uzoraka

 

Trostruki pobednik Tour de Francea, Španac Alberto Kontador, zatražio je u subotu od biciklističkih vlasti da zamrznu uzorke njegove krvi i urina kako bi u budućnosti mogao da dokaže svoju nevinost.

U četvrtak je, podsetimo, objavljeno kako su u Kontadorovim A i B uzorcima, uzetim tokom ovogodišnjeg Toura, pronađene manje količine zabranjenog sredstva klenbuterola zbog čega je automatski suspendovan.

Povezana vest:  Nova pobeda Kevendiša, Frumu umanjena prednost

Španac sada traži da se uzorci zamrznu sve dok ne napreduje tehnologija koja bi mogla da potvrdi da nije pokušavao do pobeda da dođe na nedozvoljen način. Kontador se i dalje drži priče da je za pozitivan doping nalaz krivo kontaminirano meso koje je pojeo, a odbija nagađanja kako se služio transfuzijom vlastite krvi kako bi dobio energiju uoči teške planinske etape.

Povezana vest:  Stević 40. u četvrtoj etapi „Predsedničke trke“ u Turskoj

U međuvremenu je predsednik Međunarodne biciklističke federacije Pat MQuaid pozvao špansku vladu da krene u oštriju borbu protiv dopinga jer je u poslednjih nekoliko dana čak četvoro španskih biciklista suspendovno zbog sumnje u korištenje nedozvoljenih supstanci.