Omaž dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“ – Brajanu Koksu i Radetu Šerbedžiji počinje u nedelju 8. jula kao deo predfestivalskog programa jubilarnog 25. Festivala evropskog filma, koji će biti održan od 14. do 20. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Nagrada “Aleksandar Lifka” dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a ovoga puta pripala je dvojici glumaca, harizmatičnom Šerbedžiji i izuzetnom Brajanu Koksu, kojima će biti uručena tokom predstojećeg Palićkog festivala. Predfestivalski omaž će se održati od 8. do 12. jula u bioskopu Eurocinema u prizemlju Otvorenog univerziteta u Subotici, sa početkom u 17h i 19h.

Brajan Koks (Dandi, 1946.) odrastao je u radničkoj porodici i već u 14. godini stao na pozorišne daske u rodnom gradu. Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što pre igrao u teataru. Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film. U nedelju, 8. Jula, subotička publika imaće priliku da ga vidi u ulozi britanskog premijera Vinstona Čerčila u prošlogodišnjem filmu Čerčil Džonatana Teplickog. U ovoj istorijskoj drami, 96 sati pre početka invazije na Normandiju tokom Drugog svetskog rata, Britanski premijer Vinston Čerčil bori se sa teškom dilmom u vezi Operacije Overlord i njegove znatno marginalizovane uloge u ratu. Prikazan će biti i film Eskapist o Frenku Periju koji je već četrnaest godina u zatvoru na odsluženju doživotne robije bez prava na pomilovanje. Pošto se njegova ćerka, sa kojom nije u dobrim odnosima, razboli, on odlučuje da se izmiri sa njom pre nego što bude kasno. Narednog dana na repertoaru je čuveni Lovac na ljude reditelja Majkla Mana, o bivšem FBI agentu koji se vraća u službu kako bi priveo opasnog serijskog ubicu poznatog po nadimku “Vila Zubić”. Sledeći po redu je rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa snimljen baš u Srbiji –  Koriolan, o proteranom rimskom heroju koji se udružuje sa zakletim neprijateljima kako bi se osvetio gradu. U četvrtak, 12. jula, biće prikazan čuveni film Spajka Lija 25. sat o osuđenom njujorškom dileru droge koji razmišlja o svom životu tokom preostala 24 sata do odsluženja sedmogodišnje zatvorske kazne.

Povezana vest:  Milorad Čavić na otvaranju GREEN SCREEN FEST-A

Rade Šerbedžija (Bunić, Lika, 1946.) je kao mali voleo da igra fudbal i umalo da ga ljubav prema lopti odvrati od glume, njegove druge ljubavi. Da ga je odvratila, bio bi to veliki gubitak za umetnost glume. Srećom, dobili smo jednog od najdarovitijih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji. Želeo je da studira književnost i da postane pesnik (što je postigao znatno kasnije), ali na nagovor prijatelja upisao je glumu na Akademiji za pozorište, film i TV u Zagrebu, gde je diplomirao 1969. godine. Nadaren, posebne glumačke tehnike, temperamentan, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički teške scene, pokazao se podjednako uverljiv u ulogama klasičnog i modernog teatra, kao i u filmovima, igrajući pozitivne junake i negativce.

Povezana vest:  Film o procesu rada na aktuelnoj izložbi u Jugoslovenskoj kinoteci - „Soja Jovanović – snovi u boji’’

Omaž Radetu Šerbedžiji počenje u nedelju 8. jula u 19h filmom Oslobođenje Skoplja koji su režirali Rade i njegov sin Danilo zajedno. Glavni junak ove priče je osmogodišnji Zoran kroz čije oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju i razgledamo slike Skoplja koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. Godine. Naredni je romantični ratni film iz 1992, Dezerter Živojina Pavlovića, o dva prijatelja, oficira JNA, koji su obojica svojevremeno zaljubljeni u istu ženu. U utorak, 10. jula, publika će moći da pogleda i višestruko nagrađivani makedonski film Pre kiše, koji je osvojilo deset nagrada na festivalu u Veneciji, a Šerbedžija je nominovan za Oskara. Narednog dana biće prikazan i jedan od Šerbedžijinih ranih radova iz 1969. godine Sedmina. Film je snimljen po istoimenom romanu Bena Zupančiča, a radnja se događa u Ljubljani nakon što je grad u Drugom svetskom ratu okupirala italijanska vojska. Protagonista, koga tumači Rade Šerbedžija, je mladić koji se priključuje pokretu otpora, iako mu je u vlastitoj kući kvartir dobio italijanski oficir (Relja Bašić) sa kojim očijuka njegova sestra (Milena Dravić). Program će biti zatvoren u četvrtak, 19. jula filmom Sneč Gaja Ričija koji u Srbiji ima kultni status, a u kom Šerbedžija tumači ruskog dilera oružja Borisa ‘The Bladea’ Yurinova.

RASPORED PRIKAZIVANJA

Lokacija: Bioskop Eurocinema

Vreme: Omaž Brajanu Koksu u 17h i Omaž Radetu Šerbedžiji u 19h

Ulaz je besplatan!

  1. Jul

17hČerčil (VB 2017); r. Jonathan Teplitzky; drama; 105’

Povezana vest:  Film Poštena igra od sutra u bioskopu Kolosej!

19hOslobođenje Skoplja (Mak 2016); r. Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija; drama; 113’

  1. jul

17hEskapist (VB 2008); r. Rupert Wyatt; drama; 102’

19hDezerter (Jug 1992); r. Živojin Pavlović; drama, romantični, ratni; 109’

  1. 1 jul

17hLovac na ljude (SAD 1986); r. Michael Mann; krimi, horor, misterija; 120’

19hPre kiše (Mak, Hr, Fin 2016); r. Milčo Mančevski; drama; 110’

  1. jul

17hKoriolan (VB 2011); r. Ralph Fiennes; drama, triler, ratni; 123’

19hSedmina (Jug 1969); r. Matijaž Klopčič; drama, ratni; 91’

  1. jul

17h25. sat (SAD 2002); r. Spike Lee; drama; 135’

19hSneč (VB, 2000); r. Guy Ritchie, komedija, 102’

Druge dve selekcije, “Best of Europe” i “Palićki pobednici na Trgu”, koje uz Omaž dobitnicima nagrade Alesandar LIfka čine predfestivalski program, već su u toku. Više informacija možete pronaći na sajtu Festivala – www.palicfilmfestival.com

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.