dire-straitsU Kanadi zabranjena pesma grupe Dajer Strejts

 

Dvadeset godina nakon objavljivanja pesma „Money for Nothing“ britanske rok grupe Dajer Strejts biće cenzurisana odlukom Kanadskog Saveta za kontrolu standarda u emitovanju zbog dela teksta koji je uvredljiv za homoseksualce.

U svom izveštaju na 13 strana Savet ističe da pesma čiji su autori Sting i lider grupe Mark Nofler, više neće moći da se emituje na kanadskim talasima u originalnoj verziji, jer „krši kanadski kodeks o etici“.

Povezana vest:  HOĆE GA NEVOLJE! Zbog droge Justin Bieber zadržan u Australiji

Brojne nagrade i priznanja koje je ta pesma dobila „ne mogu da je zaštite“, jer je u međuvremenu došlo do „preorijentacije društvenih vrednosti i njeno emitovanje 2010. trebalo bi da održava te vrednosti, a ne one iz 1985.“, navodi se u izveštaju čije delove pronosi list „Gloub“.

„Money for Nothing“ je izazivala kontroverzu od samog objavljivanja albuma „Brothers In Arms“ 1985. Pesma koja je dala međunarodni status bendu često je optuživana za seksizam, rasizam i homofobiju.

Povezana vest:  World Stage: Drake & Jessie J @ Wireless 2012

U znak protesta zbog cenzure, kanadski radio K-97 je prošlog petka bez prekida puštao tokom jednog sata čuveni hit Dajer Strejtsa.