KingsSpeechFilmu The King’s Speech 14 nominacija za britanske nagrade

 

Film „The King’s Speech“ dobio je najviše – 14 – nominacija za nagrade Britanske filmske akademije (BAFTA), saopšteno je danas u Londonu. Priča o britanskom kralju Džordžu Šestom (George) konkuriše za nagradu za najbolji film, Kolin Fert (Colin Firth) je kandidat za priznanje za glavnu ulogu a Džefri Raš (Geoffrey Rush) za najbolju epizodu.

Povezana vest:  Sandra Bulok odnela pogrešnu Zlatnu malinu

Helena Bonam Karter (Bonham Carter) je nominovana za najbolju epizodu za ulogu kraljice-majke Elizabete (Elizabeth). „The King’s Speeć“ ima jaku konkurenciju u trileru koji se dešava u svetu baleta „Black Swan“ koji ima 12 nominacija, i naučnofantastičnom trileru „Početak“ sa devet nominacija.

Po osam nominacija dobili su priča o preživljavanju „127 Hours“ I rimejk vesterna „Čovek zvani hrabrost“ koji su uradila braća Koen (Coen). Film „Društvena mreža“ o osnivačima Fejsbuka (Facebook), koji je u nedelju osvojio četiri Zlatna globusa, za nagrade BAFTA konkuriše u šest kategorija, uključujući i onu za najbolji film.

Povezana vest:  Tursko-srpski film „Potencijalni kandidat“ u Roterdamu

Nominacije su dobili i Aron Sorkin (Aaron) za scenario, Dejvid Finčer (David Fincher) za režiju i Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg) za glavnu ulogu, za lik osnivača društvene mreže Marka Zukerberga (Zuckerberg).

Britanske nagrade biće dodeljene 13. februara, dve nedelje pre američkih Oskara za koje će nominacije biti saopštene 25. januara.